Henkiriepuaan arvostava moottoripyöräilijä ei käytä tällaisia varusteita – "Kannattaa jättää kauppaan"

Onko moottoripyöräily turvallinen harrastus? 6:42
Motoristi! Paina nämä vinkit mieleesi ja parannat mahdollisuuksiasi selvitä ajokaudesta hengissä.

Liikenneturva muistuttaa moottoripyöräilijöiden voivan ehkäistä ja jopa estää onnettomuuksia omalla toiminnallaan. Oikeassa olemisesta ei ole lohtua, jos moottoripyöräilijä joutuu vastakkain henkilöauton kanssa – suuremmista ajoneuvoista puhumattakaan.

Fiksun motoristin toimintaohje numero yksi on ennakointi, Liikenneturva alleviivaa tiedotteessaan. Tämä tarkoittaa sekä ajotapaa, joka on helposti muiden ennakoitavissa että oikeaa tilannenopeutta, joka mahdollistaa ajoneuvon pitämisen hanskassa silloin, kun joku muu tekee havainto- tai arviointivirheen.

– Pienikin tarkkaamattomuus voi johtaa hallinnan menetykseen. Liikenteessä on aina yllätyksiä kokeneellekin motoristille, eikä siellä ole turvavyöhykkeitä tai pehmusteita, Liikenneturvan koulutusohjaaja Erkka Savolainen muistuttaa tiedotteessa.

Liikenneturva varoittaa kevätkeleillä liikkeelle lähteviä motoristeja erityisesti varjoisista tienkohdista, sillä muun muassa siltojen alla voi esiintyä yllättävääkin liukkautta. Kitka voi kadota renkaiden alta äkisti myös katupölyn tai hiekan vuoksi.

Panosta näkyvyyteen

Moottoripyörä jää autoa herkemmin auton peilien ja pilareiden sekä muiden näköesteiden katveeseen. Savolainen huomauttaa, että fiksu motoristi tekee itsensä näkyväksi kirkasvärisillä ajovarusteilla, kuten kypärällä ja huomioliivillä.

– Tummat ja harmaat värit kannattaa jättää kauppaan, hän huomauttaa.

Omaa näkyvyyttään voi parantaa ja muiden tienkäyttäjien havaintovirheitä vähentää jättämällä kunnon turvavälin. Muiden tienkäyttäjien voi olla vaikea havaita esimerkiksi liian lähellä ison ajoneuvon takana ajavaa moottoripyöräilijää.

Savolainen kehottaa myös välttämään autojen kuolleissa kulmissa ajamista oman sijoittumisen aktiivisella havainnoinnilla.

Lähde: Liikenneturva

Lue myös:

    Uusimmat