Moottoripyörämyyjä paljastaa, mikä eri prätkämerkkien menekissä on yllättävää – "Motoristeja on yleensä kahta eri tyyppiä"

Onko moottoripyöräily turvallinen harrastus? 6:42
Onko moottoripyöräily turvallinen harrastus? Suomen motoristit ry:n Veli-Pekka Ratinen kertoo, mitä moottoripyörän sarvissa on pidettävä mielessä.

Käytettyjen moottoripyörien kysyntä on ollut alkuvuonna pirteämpää kuin vuosi sitten. Lisäksi uusien prätkien ensirekisteröinnit ovat kasvaneet jo monta vuotta putkeen.

Vaihtoautoketju J. Rinta-Jouppi kertoo kaksinkertaistaneensa käytettyjen moottoripyörien myynnin tammi–maaliskuussa viime vuoden vastaavaan aikaan verrattuna.

Vaikka kuluttajien ostovoiman heikentyminen on näkynyt autokaupassa selvästi, ei korkojen nousulla ja kiihtyvällä inflaatiolla ole ollut samanlaista vaikutusta käytettyjen moottoripyörien kauppaan.

– Moottoripyöriä ei yleensä hankita välttämättömyyden vuoksi, vaan pikemminkin vapaa-ajan aktiviteetteihin ja harrastetarkoituksiin. Moottoripyörän ostamiseen varaudutaan yleensä säästämällä rahaa etukäteen, ja niiden keskihinnat ovat henkilöautoja alhaisemmat, J. Rinta-Joupin myyntijohtaja Markku Ala-Hakuni kertoo yhtiön tiedotteessa.

"Motoristeja on yleensä kahta eri tyyppiä"

Tämän vuoden kysytyimpiä moottoripyörämerkkejä J. Rinta-Joupilla ovat olleet Yamaha, Honda ja Harley-Davidson. Moottoripyörien vastuumyyjä Jari Koskinen kertoo tiedotteessa, että käytettyjä moottoripyöriä myydään merkeittäin aika tasaisesti.

– Se on sinänsä yllättävää, koska motoristeja on yleensä kahta eri tyyppiä. On ne, jotka ovat erittäin uskollisia yhdelle tietyn merkin moottoripyörille ja pysyvät uskollisena sille koko elämänsä ajan. Sitten on ne, jotka vaihtavat merkkiä säännöllisesti ja haluavat aina uusia kokemuksia, Koskinen sanoo.

Honda uusien prätkien ylivoimainen ykkönen

Uusia moottoripyöriä Suomessa rekisteröitiin viime vuonna runsaat 3 800 kappaletta. Myyntimäärät kasvoivat jo viidettä vuotta putkeen.

Viime vuonna ensirekisteröidyistä moottoripyöristä joka neljäs (23,7 %) oli merkiltään Honda. Seuraavaksi eniten ensirekisteröintejä keräsivät Yamaha (15,3 %) ja KTM (11,3 %).

Lähteet: J. Rinta-Jouppi, Teknisen Kaupan Liitto

Lue myös:

    Uusimmat