Helteet koettelevat kalojakin – Metsähallitus päätyi poikkeukselliseen ratkaisuun: "Niiden selviytyminen äärettömän epävarmaa"

Miksi kalastajalle ei saa toivottaa hyvää kalaonnea? Katso vastaus tähän ja moneen muuhun kalastusmyyttiin 2:50
Miksi kalastajalle ei saa toivottaa hyvää kalaonnea? Katso vastaus tähän ja moneen muuhun kalastusmyyttiin

Metsähallitus on keskeyttänyt kalastuslupien myynnin viidessä kalastuskohteessa poikkeuksellisen lämpimien jokivesien vuoksi.

Lupamyynti on keskeytetty heinäkuun aikana viidessä kalastuskohteessa Keski-Suomessa, Pohjois-Karjalassa ja Koillis-Suomessa, joissa jokivesien lämpötilaksi on mitattu 21 astetta.

– En muista uraltani tällaisia lämpötiloja näillä alueilla, sanoo Metsähallituksen erikoissuunnittelija Eetu Karhunen.

Lupamyynnin keskeyttämisellä halutaan suojella rauhoitettuja kalalajeja.

Rauhoitetut kalat, kuten rasvaevälliset taimenet tulee vapauttaa takaisin jokeen. Helteillä vapautettujen kalojen riski kuolla on suuri. 

– Niiden selviytyminen väsytyksen jälkeen on äärettömän epävarmaa lämpimässä vedessä. Kaloille aiheutuu pyynnistä ylivoimainen stressi, ylitarkastaja Mika Laakkonen Metsähallituksesta sanoo tiedotteessa.

Jo ostettuja lupia Metsähallitus ei peru. Lupamyynti aloitetaan uudelleen, kun vedet viilenevät.

Osa kalalajeista viihtyy lämpimissä vesissä

Helle koettelee kaloja hyvin lajiriippuvaisesti, vahvistaa kalabiologi ja Suomen vapaa-ajan kalastajien toiminnanjohtaja Olli Saari.

– Lohi- eli vaelluskalat suosivat viileää vettä. Kuha ja ahven taas kasvavat rytinällä ja saalistavat aktiivisesti myös lämpimissä vesissä.

Saaren mukaan helteillä kalastus ei ole helpoimmasta päästä.

– Lämpimässä vedessä esimerkiksi kirjolohi ei syö aktiivisesti. Järvillä esimerkiksi made laittaisi hupun päähän ja odottaisi seuraavaa talvea jos mahdollista. Myös isot hauet painuvat syvänteisiin.

Helteillä otollisia pyydyksiä ovat ahven ja kuha.

– Ne syövät kuumien vesien aikaan paljon ja kasvavat nopeasti. Myös ahvenen ja kuhan kanssa kannattaa suosia aamu- ja ilta-aikoja ja hämärämpiä tunteja, jolloin vedet ehkä vähän viilenevät ja kalat muutenkin aktivoituvat.

Myös Metsähallitus suosittelee, että helteiden jatkuessa kalastus suunnataan lämmintä paremmin sietäviin kalalajeihin, kuten ahveneen, haukeen ja kuhaan.

Video: Vedet ovat jo kriittisen lämpimiä kaloille: "Kalastus ei ole helpoimmasta päästä"

Vedet jo kriittisen lämpimiä kaloille, Metsähallitus keskeyttänyt kalastuksen viidessä koskikohteessa 8:59

Lue myös:

    Uusimmat