Rankka kuumuuspiikki valtaamassa Suomen: Jopa 35 asteen läkähdyshelle!

Helteinen heinäkuu sen kuin jatkuu – tänään jälleen 31 asteen käristyslukemat 3:02
Katso videolta tuore sääennuste! "Helteinen heinäkuu sen kuin jatkuu"

Helteinen sää pitää pintansa Suomessa tulevinakin päivinä. Kovimmat lämpölukemat ovat vasta edessäpäin.

– Kuluvan kesän korkein lämpötila on 33,6 astetta ja se on mitattu Utsjoella, mutta nyt lämmön painopiste tulee olemaan etelässä ja maan kaakkoisosassa. Tänään Nurmijärvellä käytiin lähellä 33 astetta, kertoo meteorologi Liisa Rintaniemi.

Rintaniemi kertoo, että huomisesta on tulossa vielä tämänpäiväistä kuumempi. Kuumin ilmamamassa kulkee kaakossa ja maan keskiosassa. Yleisesti päästään 30 asteeseen.

Kaikkein tukalimmat helteet ovat kuitenkin saapumassa ensi viikolla. Rintaniemi toteaa, että Mustanmeren kautta on pyyhkäisemässä Eurooppaan todella kosteaa ja kuumaa ilmaa ja kaiken lisäksi ilma vain lämpenee matkallaan.

– Tuntuu, että ilmamassa lämpenee Suomen yllä päivä päivältä ja kun mennään kohti torstaita, niin varsinkin Kaakkois-Suomessa 33 astetta vilahtelee kartalla jo keskiviikon kohdalla. Torstaina lukemat voivat olla jopa 34 tai 35 astetta. Siitä voi tulla kuluvan kesän korkein lämpötila, Rintaniemi kertoo.

Ukkoskuurot voivat viilentää ilmaa paikallisesti

Suomen pohjoisosassa on hieman viileämpää ja loppuviikosta pohjoisessa ei mitata hellelukemia.

Rintaniemi huomauttaa, että paikalliset ukkoskuurot voivat viilentää ilmaa etelässäkin.

– Mutta ne ovat todella paikallisia. Niissä voi olla rajuakin ukkosta, mutta kyseessä on yhden pitäjän juttu. Naapuripitäjässä ei välttämättä vettäkään tule yhtään.

Rintaniemi toteaa, että hellepiikin jälkeen voi säässä olla luvassa selkeä käänne.

– Kun tähän asti meillä on vallinnut etelänpuoleinen ilmavirtaus, niin torstain jälkeen alkaa tulla luoteesta viileämpää ilmaa ja sateita. Tämän jälkeen kovista helteistä saatetaan tulla kymmenisen astetta alaspäin. Vähän jää spekuloitavaksi, olisiko meillä käsillä kesän lämpöisin viikko, Rintaniemi pohtii.

Milloin sinilevää on niin paljon, ettei uiminen todellakaan kannata? Haastattelussa rantapelastaja Munkkiniemen uimarannalta 3:04
Katso video: Milloin sinilevää on niin paljon, ettei uiminen todellakaan kannata?

Lue myös:

    Uusimmat