Helsinkiläiset kommentoivat ilmastoraporttia: "Tämäkin ranta on sitten meren alla, aika surkea homma" – Jesse taas ei panisi pahitteeksi, jos Suomen kesä pidentyisi

Huolettaako ilmastonmuutos? Kansalaiset kertovat, mikä ilmastonmuutoksessa huolettaa ja mitä asialle pitäisi tehdä:"Ei kasvisten syömisellä pelasteta maailmaa" 4:05

IPCC:n ilmastoraportin mukaan jään ja lumen peittämien alueiden sulaminen on kiihtynyt viime vuosikymmeninä. Kehitys tulee näkymään myös Suomessa. Näin helsinkiläiset reagoivat hälyttävään raporttiin. 

Helsingin Munkkiniemen rannassa vastaan kävelevää Riitta Kärkkäistä ja Anssi Malmaria ei tarvitse maanitella haastatteluun, sillä he ovat jo pitkin päivää pohtineet maailman ympäristön tilaa. Ilmastonmuutos on ollut esillä keskusteluissa aamusta alkaen. Sen kiihtyminen huolettaa.

– Meidän ikäpolvelle se ei enää ole niin suuri huoli. Me selviämme hautaan saakka, mutta nuorten suhteen mietityttää, mikä tulevaisuus heitä odottaa, Kärkkäinen sanoo. 

Sen sijaan Jesse Tynjälä pitää ongelmaa vakavana, mutta ei usko sen heijastuvan Suomeen saakka.

– Ei tuo nyt hirveää huolta herätä. Kyllähän lumien ja jäätiköiden sulaminen on vakava asia, mutta en tiedä onko se kuitenkaan meidän suomalaisten asia maailmanlaajuisesti. Mutta voidaan me tietysti näyttää esimerkkiä. En koe sitä niin omaksi asiakseni. 


WWF:n mukaan kehitys koskee myös Suomea, missä talvet ovat jo siirtyneet noin 300 kilometriä pohjoisemmaksi. Järjestön mukaan lumi- ja jäätalville voidaan heittää hyvästit.

Tynjälä ei pistäisi pahitteeksi, vaikka talvi siirtyisi vielä muutama sataa kilometriä pohjoisemmaksi nykyisestä. 

– Kyllä mä sen verran tykkään kesästä. 

Raportin mukaan merenpinnan nousu kiihtyy globaalisti. Eniten se uhkaa pieniä Malediivien kaltaisia saarivaltioita, mutta Helsingin yliopiston professorin Petteri Uotilan mukaan Helsingissä meren pinta voisi nousta jopa metrin verran. 

– Tämäkin ranta on sitten meren alla, aika surkea homma, Anssi Malmari harmittelee. Norjan rannikkoseudulla asuvan Malmarin mukaan ilmastonmuutos näkyy muuttuneina sääolosuhteina. Myrskyt ja maanvyöryt käyvät vuosi vuodelta hurjemmiksi.

Ratkaisuiksi vastaantulijat tarjoavat monia vaihtoehtoja: kuluttamisen vähentämistä ja pyöräilyn lisäämistä. Enemmistön mielestä muutos lähtee tavallisista ihmisistä itsestään.  

– Kasviksia syömällä ei pelasteta maailmaa, vaan siihen tarvitaan maailman muutos. Onhan kasvisten syöminenkin elämänmuutos, mutta tässä on paljon suuremmista asioista kyse. Mutta toisaalta, pikkuasiat muodostaa sen ison asian, Jari Loukoja muotoilee.









Lue myös:

    Uusimmat