Mainos

Helsinkiin uudenlainen latausasema sähköautoille – ensimmäinen laatuaan Euroopassa

Suomen ensimmäinen kaksisuuntainen latauspiste asennetaan Helsingin Suvilahteen, Helenin aurinkovoimalan ja sähkövaraston yhteyteen. V2G (vehicle-to-grid) -latauspiste mahdollistaa paitsi sähköauton lataamisen, myös sen toimimisen sähkövarastona ja osallistumisen sähköjärjestelmän säätöön.

Suvilahteen tuleva julkinen kaksisuuntainen latauspiste on Helenin, Liikennevirran ja Nissanin yhteisprojekti. Vastaavanlaisia latausasemia ei tiettävästi vielä ole julkisessa käytössä muualla Euroopassa.

– V2G-latauspisteen avulla voidaan hyödyntää auton akkua osana energiajärjestelmää. Tulevaisuudessa sähköautot eivät ole enää vain verkon kuormia, vaan ne voivat toimia osana sähköverkkoa. Kaksisuuntaisen latauksen avulla sähköautojen akkuja voisi hyödyntää esimerkiksi sähköverkon häiriötilanteissa tai jo ennaltaehkäisemään häiriöitä. Helen testaa Suvilahden pilottikohteessa, miten V2G käytännössä toimii, sanoo yksikönpäällikkö Perttu Lahtinen Helenistä.

– Yhteisprojektimme Helenin ja Virran kanssa on ensimmäisen askel kohti täysin integroitua sähköautoilun ekosysteemiä Suomessa. Energianhallinnan kehitysmahdollisuudet ovat paremmat kuin koskaan, kun energia- ja autosektorit ovat yhdistymässä, ja autoilun tulevaisuus sähköistyy nopeassa tahdissa, sanoo Nissan Nordic Europen nollapäästöisestä strategiasta vastaava Jarkko Ahlbom.

Suvilahden V2G-latauspiste

- V2G = vehicle-to-grid, ajoneuvosta sähköverkkoon

- On kaksisuuntainen. Auton akkua voi käyttää sähkövarastona, ja sitä voi ladata ja purkaa sähköverkon taajuuden ylläpitämiseksi.

- Lataus- ja purkuteho 10 kW

- Käy autoihin, joissa on CHAdeMO-pistoke, ensin vain Nissanin sähköautoihin.

- V2G-lataus ei vaikuta Nissanin myöntämään 8 vuoden akkutakuuseen.

- Kaksisuuntainen latauslaite on osa hallituksen kärkihanketta älykkäiden energiavarastojen hyödyntämiseksi.

- Sekä energia- että liikennealalla on kasvava kiinnostus hyödyntää sähköautoja osana energiajärjestelmää. Suomi on maailman johtavia maita älykkäiden sähköverkkojen palveluissa, toteaa Liikennevirran liiketoimintajohtaja Elias Pöyry.

Tuotanto ja kulutus tasapainoon

Sähköautonomistaja voi tulevaisuudessa hyödyntää auton akkua energiavarastona kotonaan ja myös osallistua sähkömarkkinan tasapainottamiseen, josta hän voi saada hyötyä osana palvelua.

Sähköautoilijoiden osallistuminen verkon tasapainottamiseen tulee olemaan tärkeää, kun sähköautot ja toisaalta myös aurinko- ja tuulivoimalat yleistyvät. Tarvitaan siis kaiken kokoisia akkuja eli sähkövarastoja. Myös kokonaisuuksia optimoivat ohjausjärjestelmät ovat välttämättömiä, jotta sähkön tuotanto ja kulutus saadaan pysymään tasapainossa.

Aluksi ilmainen

Suvilahden latauspiste on osa mySmartLife-EU-hanketta. Hankkeessa yhtenä keskeisenä tutkimus-, testi- ja tuotekehitysalustana toimii juuri Suvilahden alue, jossa sijaitsee aurinkovoimala, sähkövarasto ja pian myös kaksisuuntainen latauspiste sähköautoille.

Suvilahden V2G-latauspiste tulee olemaan julkinen latausasema, ja testivaiheessa käyttäjilleen ilmainen. V2G:n toiminnallisuus toteutetaan niin, että auton akku täyttyy sähköverkon tuennasta huolimatta. V2G-latauspiste käy ensivaiheessa vain Nissanin sähköautoihin.

Lähde: Helen

***

2:04

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.