Helsinki-Vantaan lentoasemalla ryhdytään tiukkaan seulontaan: "Haaviin jää massatestauksissa enemmän kuin vapaaehtoisissa testauksissa"

2:04
Video: Kaikki Helsinki-Vantaan lentomatkustajat tullaan testaamaan viikonlopusta alkaen.

Helsinki-Vantaan lentoasemalla testataan viikonlopusta lähtien kaikki ulkomailta tulevat matkustajat, joilla ei ole koronatestitodistusta. Massatestauksella pyritään löytämään kaikki koronapositiiviset matkustajat, jotta virusmuunnos ei leviäisi Suomessa. 

Testauksen lisäämiseen päädyttiin, koska Suomi ei voi vaatia maahantulijoilta pakollista negatiivista testitulosta muiden maiden tavoin.

Kaikkien ulkomailta tulevien matkustajien testaus käynnistetään viikonloppuna, koska tulossa on paljon vierastyöläisiä sekä lomamatkailijoita. 

Lentomatkustajien massatestaus tehdään pääsääntöisesti ennen rajaa – jolloin yksikään matkustaja ei pääse livahtamaan testistä.

– Joulun aikana 11 prosenttia Suomessa todetuista koronavirustartunnoista oli suoraan ulkomailta tai sitten ulkomailta tulleiden jatkotartuntoja, sanoo THL:n ylilääkäri Taneli Puumalainen.

Yhä useammassa Euroopan maassa edes lennolle ei pääse ilman koronatestitodistusta – Meillä koronatestitodistuksen vaatiminen ulkomailta palaavilta matkustajilta ei ole Suomen lain mukaan mahdollista. Siksi Suomessa päädyttiin Sosiaali- ja terveysministeriön esityksestä kaikkien ulkomailta palaavien testaamiseen.

– Tällä viikolla tehdään ennätys koko lentokoneen massatestauksissa eli lähdetään pyrkimään siihen, että testattaisiin lähes kaikki. Haaviin jää massatestauksissa enemmän kuin vapaaehtoisissa testauksissa, sanoo Vantaan apulaiskaupunginjohtaja Timo Aronkytö.

Ensi viikolla eduskunnan käsittelyssä on tartuntatautilain uudistus, jossa Suomi voisi kevällä rokotusten edettyä sentään vaatia ulkomailta saapuvilta matkustajilta koronarokotetodistuksen.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja