Helsinki myy arvokiinteistöjään kovalla tahdilla – näin paljon legendaarinen Kaivohuone voisi maksaa

2:32
Kokenut kiinteistönvälittäjä arvioi hinnan legendaariselle Kaivohuoneelle

Helsingin kaupunki haluaa luopua sellaisista omistamistaan kiinteistöistä, joita ei enää tarvita osana kaupungin palveluiden tuottamista. Helsingin kaupunkiympäristölautakunnan on määrä käsitellä 11 tunnetun rakennuksen myyntiä. Myytäväksi suunniteltujen kiinteistöjen joukossa ovat muun muassa historiaa huokuva ravintola Kaivohuone sekä Klippanin ja Kulosaaren näyttävät kartanot.

Helsingin kaupungin tilapäällikkö Sari Hildén kertoo Viiden jälkeen -ohjelmassa, että kaupunki luopuu kiinteistöistä päätetyn toimitilastrategian mukaan.

– Kaupunki luopuu sellaisista tiloista, joita kaupunki ei tarvitse palveluissaan tai joilla ei muuten ole kaupungille strategista merkitystä.

Moni vanhoista rakennuksista on remontin tarpeessa, joka on yksi merkittävimmistä syistä kohteesta luopumiselle.

– Sitten kun näissä rakennuksissa on peruskorjaustarvetta ja meillä on kiinteistökannassa yli miljardin [euron] peruskorjausvelka ja meidän tulee kaupungin investointirahat käyttää palvelurakennusten; koulujen ja päiväkotien korjaamiseen, eikä sitten tällaisten ravintoloiden korjaamiseen, Hildén taustoittaa.

Hinta-arviot miljoonissa euroissa

Kaivohuoneen ja Klippanin kaltaisten arvokohteiden hintahaarukka on valtava jo pelkästään niiden historian ja uniikin sijaintinsa takia.

Viiden jälkeen -toimitus kysyi kokeneelta kiinteistönvälittäjältä, mikä voisi olla esimerkiksi Kaivopuistossa sijaitsevan Kaivohuoneen ja sekä aivan Helsingin edustalla sijaitsevalla luodolla kohoavan Klippanin myyntihinta.

Sp-koti Urbaanit Kodit -toimitusjohtaja Janne Paasimies toteaa, että kyseisten kohteiden mahdollista myyntihintaa on vaikea arvioida niiden merkittävän historian ja yksilöllisyyden takia.

Ravintola Kaivohuone on esimerkiksi viimeinen pieni jäljellä oleva osa alun perin arkkitehti Carl Ludvig Engelin kylpyläksi suunnitellusta kokonaisuudesta. Kaivohuone valmistui vuonna 1838.

Viiden jälkeen nähdään joka arkipäivä MTV3-kanavalla kello 16.58 alkaen. 

Ohjelma on katsottavissa suorana ja tallenteena myös MTV Katsomossa. Muista päivän uutisissa ja puheenaiheissa myös MTV Uutiset Live

– Se, mihin lopullinen hinta asettuu riippuu siitä, kuinka moni on kiinnostunut. 

– Ehkä se hinta on siellä jossain neljän, viiden, kuuden miljoonan euron tietämillä. Hintahaarukka on aika suuri, Paasimies arvioi.

Paasimiehen mukaan niin ikään Klippan on poikkeuksellisen uniikki kohde. Klippanin hinta riippuu pitkälti siitä, kuinka moni haluaa upean, Helsingin parvekkeeksi merelle kutsutun kokonaisuuden. Luodolla on ollut ravintolatoimintaa jo vuodesta 1899 lähtien.

– Tämän hinta voisi liikkua jossain siellä kolmen–neljän miljoonan euron välillä, Paasimies arvioi.

Katso koko haastattelu alla olevalta videolta.

9:59


Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja