Mainos

Helsingissäkin kummittelee – tiedätkö missä?

Tähän ulottuvuuteen jääneitä rauhattomia sieluja löytyy myös kotikonnuiltamme.

Perimätiedon mukaan Suomessa on useita paikkoja, joissa kulkee kummituksia. Helsinkiläiset kummitukset tuntuvat olevan erityisen mieltyneitä kartanoihin, huviloihin ja teattereihin, sillä niissä kummittelee perustaloja enemmän.

Helmi esittelee muutamia tunnetuimpia helsinkiläisiä kummitustaruja.

Miestään odottava morsian

Puotilan kartanon mailla on nähty nuoren naisen haamu vaeltelemassa. Naisen kerrotaan olevan morsian Birgitta Jägerhorn. Hänen sulhasensa lähti Suureen Pohjan Sotaan, muttei koskaan palannut morsiamensa luo, sillä hän kaatui sodassa vuonna 1709.

Shutterstock

Birgitta odottaa edelleen sulhastaan palaavaksi ja vaeltelee siksi rauhattomana, odottaen, kartanon mailla.

Tuomarinkylän kartanon nuori äiti

Helsingin Tuomarinkylän kartanon mailla kummittelee valkoisiin pukeutunut nuori nainen. Perimätiedon mukaan nuori aatelisnainen kuoli lapsivuoteeseen ja vaeltaa nyt Tuomarinkylän kartanon ympäristössä etsien lapsiaan. Nainen on nähty myös työntämässä lastenvaunuja. Kummituksen uskotaan olevan vuonna 1831 syntynyt Natalia Stjernschantz, joka oli kartanonomistaja Jakob Kavaleffin tytär. Natalia kummittelee myös kartanon ullakolla.

Veteen hukuttautunut neitsyt

Shutterstock

Huvila-alueella Tokoinrannassa oli vielä 1850-luvulla vihreä huvila, jossa toimi bordelli. Eräs kauppias ajautui rahapulaan ja päätti myydä tyttärensä kyseiseen ilotaloon. Nuori tyttö ei hyväksynyt kohtaloaan, vaan juoksi ylleen puetuissa koruissa ja hepeneissä Eläintarhanlahteen ja hukuttautui.

Paikalliset kertovat, että tytön vaikerrusta ja itkemistä kuullaan edelleen.

Vanha nainen Kruununhaassa

Kruununhakalaisessa Svenska Klubbenin talossa sanotaan kummittelevan. Kummitus on vanha, nutturapäinen nainen. Talossa kuullaan edelleen kristallikruunun kilinää, ja lattialankut natisevat, vaikkei kukaan juuri astelisikaan niiden päällä. Helsingin kaupungin sivujen mukaan eräs klubin tarjoilija oli jopa nähnyt pimeässä kabinetissa salaperäisen harmaahiuksisen naisen, jolla oli nuttura niskassa.

Kummituksen uskotaan olevan talon rakennuttaneen insinööri Donnerin sukulaisnainen. Talo rakennettiin vuonna 1900. Kyseinen nainen toimi talossa emäntänä, ja hänen kerrotaan pettyneen syvästi rakkaudessa.

Murhaaja ja kurtisaani

Shutterstock

Helsingin keskustassa Albertinkadulla kummittelee kaksin kappalein. Murhista tuomittu Matti Haapoja palasi Helsinkiin Siperiasta vuonna 1890. Hän iloitteli kurtisaani Maria Jemima Salosen kanssa ja leikin päätteeksi kuristi naisen.

Kummankaan sielu ei ole saanut rauhaa, vaan he vaeltavat edelleen Albertinkadulla. Haapojan sanotaan odottavan sopivaa hetkeä kostolle, sillä taloudenhoitaja ilmiantoi hänet poliisille.

Teksti: MTV3/Helmi

Kuvat: Shutterstock, Futureimagebank

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.