Helsingin yliopisto rajoittaa yhteistyötä israelilaisten yliopistojen kanssa

Mielenosoitus Helsingin yliopistolla 0:45
Näin mielenosoittajat kertoivat vaatimuksistaan ja leiriytymisestään viime viikolla.

Tutkijoiden välistä yhteistyötä ei kuitenkaan olla rajoittamassa.

Helsingin yliopisto on päättänyt jäädyttää vaihtosopimukset israelilaisyliopistoihin. Yliopisto kertoo tiedotteessa, että se ilmaisee tällä tavalla huolensa Gazan konfliktista. Opiskelijoiden lähettäminen Tel Aviviin ja Jerusalemin heprealaiseen yliopistoon on ollut keskeytettynä jo aiemmin, mutta nyt yliopistotasoinen vaihtotoiminta keskeytetään kokonaan.

Helsingin yliopisto kertoo myös toteuttavansa eettisen arvioinnin ennen vaihtojen käynnistämistä uudelleen.

Tutkijoiden akateemista vapautta tehdä yhteistyötä israelilaisten tutkijoiden kanssa ei kuitenkaan aiota rajoittaa. Helsingin yliopiston mukaan tutkimuksen vapaus on yliopiston toiminnalle keskeistä, eikä Gazan konfliktiin liittyen ole määrätty kansainvälisiä pakotteita, jotka voisivat rajoittaa yhteistyökumppanien valintaa.

Yliopiston Porthania-rakennuksen edessä on osoitettu mieltä palestiinalaisten puolesta yli kahden viikon ajan. Mielenosoittajat ovat vaatineet Helsingin yliopistoa katkaisemaan yhteistyön israelilaisyliopistojen kanssa ja vetämään sijoituksensa maasta.

Helsingin yliopiston mukaan sillä ei ole suoria omistuksia israelilaisissa tai BDS (Boycott, Divestment and Sanctions) -kampanjan listaamissa yrityksissä.

Lue myös:

    Uusimmat