Helsingin Suomalainen Klubi pysyy yhä ainoastaan miesten kerhona – "Meillä on vain yksi sauna, se ei nyt varmaan anna myöten"

Herrojen klubit ja Hyvä sisar -kerhot 11:00
Klubien sukupuolittuneisuus puhutti syksyllä 2017. Tuolloin Huomenta Suomessa vieraili Marja-Leena Haapanen, joka on perustanut vain naisille tarkoitetun pörssiklubin.

Helsingin Suomalainen Klubi pitää edelleen tiukasti kiinni säännöstä, ettei naisia hyväksytä jäseniksi. Asiasta on keskusteltu, mutta klubin puheenjohtajan mukaan tarvetta muutokselle ei ole.

– Se on myöskin tasa-arvoa, että miehillä on samanlainen oikeus kuin naisilla perustaa ihan omia klubeja ja yhdistyksiä, toteaa Suomalaisen Klubin puheenjohtaja Matti Viljanen.

Klubi määrittelee itsensä näin: ”Helsingin Suomalainen Klubi on kulttuuriklubi, jossa suomalaisuuden aatteelliseen pohjaan sitoutuneet eri-ikäiset miehet tapaavat toisiaan”.

Helsingin Suomalaisen Klubin jäsenten keski-ikä on 65 vuotta. Klubi on perustettu vuonna 1876.

"Koko harrastetoiminta on rakentunut vain miehille"

Viljasen mukaan Suomalaisella Klubin harrastetoiminta on vilkasta.

– Melkein koko harrastetoiminta on rakentunut vain miehille, kun kerran miehiä vain on jäseninä, Viljanen sanoo ja tarjoaa esimerkiksi Suomalaisen Klubin pappajumppaa.

– Kun meillä on vain yksi sauna, niin se ei nyt varmaan anna myöten.

Puheenjohtaja kertoo, että Suomalaisen Klubin toiminta on sangen vilkasta. Esimerkiksi viime vuonna tilaisuuksia oli 350.

Viljasen mukaan johtokunta on käsitellyt jäsenasiaa ja tullut siihen tulokseen, ettei muutokselle ole tarvetta.

– Tulimme siihen tulokseen, että nyt ei ole semmoinen aika. Ennakoimme, ettei se menisi läpi.

Suomalainen Klubi nousi otsikoihin viime syksynä, kun joukko kokoomusvaikuttajia uhkasivat erota yhdistyksestä, ellei naisia hyväksytä jäseniksi. Erouhkauksen toteutti ainakin Kai Mykkänen.

Pörssiklubiin tuli naisjäseniä, keski-ikä laskenut

Viime aikoina Helsingin Suomalaisella Klubilla on ollut kuohuntaa. Klubilehden päätoimittaja irtisanottiin näkemyserojen seurauksena ja ravintolatoiminta kilpailutettiin. Uusi ravintoloitsija aloittaa syksyllä.

Keskustelu klubien tasa-arvosta vauhdittui, kun osa Helsingin Pörssiklubin jäsenistä alkoi puhua sen puolesta, että se avaisi ovensa myös naisille.

Helsingin Pörssiklubin jäsensääntö muuttui viime vuoden marraskuussa. Tänä keväänä Pörssiklubin hallitus sai Arja Talmasta ensimmäisen naisjäsenensä.

Sääntömuutoksen seurauksena Pörssiklubin keski-ikä on laskenut. Nyt se on 54 vuotta.

Lue myös:

    Uusimmat