Helsingin silakkamarkkinoilla nautitaan monenlaisia herkkuja

Jokasyksyiset silakkamarkkinat ovat merkkitapaus Helsingissä. Historian siipien havinaakin on kuultavissa, sillä markkinat on järjestetty jo vuodesta 1743 lähtien. Kalaa myydään viikon aikana kymmeniätuhansia kiloja.

Korkea raati maistelee myyntiin eri puolilta merialueiltamme tuotuja kaloja ja jakaa Salomonin tuomioita. Palkinnoille yltäneet herkut loppuvat tietysti jo markkinoiden alkupäivinä.

Kalastajat saapuvat torille moottoriveneillä, mutta Kauppatorin rannassa nähdään myös suurempia aluksia. Niihin kuuluu mm. kaksimastoinen kaljaasi Inga, jonka kotisatama on Kemiön Kasnäsissa. Se on alunperin rakennettu hiekan kuljetukseen. Upeasti entistetty purjealus tekee nykyisin kapteeni Johan Stenbäck ruorissaan tilausmatkoja saaristoon. Silakkamarkkinoiden aikana Ingalla kestittiin mm. yritysasiakkaita. Kasnäs Paviljongin keittiöpäällikkö Leo Silfver oli loihtinut sen seitsemät kala- ja muut herkut.

Suppilovahveroilla täytetyt silakkapihvit

(Viidelle)

250 g suppilovahveroita 50 g sipulia kermaa suolaa valkopippuria kirveliä 1 kg silakkafileitä ruisjauhoja voita paistamiseen Kuullota sipulit ja sienet. Lisää vähän kermaa ja mausta suolalla, valkopippurilla ja kirvelillä maun mukaan. Silakkafileet kuivataan, käännellään ruisjauhoissa ja paistetaan voissa. Täyte väliin paistamisen jälkeen. Toinen tapa on täyttää fileet ensin ja kypsentää pihvit sitten uunissa. Tarjotaan perinteisen perunamuusin tai juuresmuusin kera. Viimemainittuun tarvitaan 800 g perunaa, 200 g porkkanaa, 100 g lanttua sekä voita ja maitoa.

Sherrysilakat

500-600 g silakkafileitä Liemi: 5 dl vettä 1 dl etikkaa 2 tl suolaa Mausteliemi: pieni purkki tomaattisosetta 1 dl viinietikkaa 1 dl öljyä 4 rkl sokeria 2 tl suolaa jauhettua pippuria 2-3 laakerinlehteä 3 valkosipulia 2 keltaista sipulia viipaleina hiukan sherryä Poista silakkafileistä nahka ja liota kaloja yön yli liemessä. Valuta liemi hyvin pois. Laita fileet mausteliemeen ja anna niiden olla siinä 1-2 vuorokautta.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat