Jokasyksyiset silakkamarkkinat ovat merkkitapaus Helsingissä. Historian siipien havinaakin on kuultavissa, sillä markkinat on järjestetty jo vuodesta 1743 lähtien. Kalaa myydään viikon aikana kymmeniätuhansia kiloja.
Korkea raati maistelee myyntiin eri puolilta merialueiltamme tuotuja kaloja ja jakaa Salomonin tuomioita. Palkinnoille yltäneet herkut loppuvat tietysti jo markkinoiden alkupäivinä.
Kalastajat saapuvat torille moottoriveneillä, mutta Kauppatorin rannassa nähdään myös suurempia aluksia. Niihin kuuluu mm. kaksimastoinen kaljaasi Inga, jonka kotisatama on Kemiön Kasnäsissa. Se on alunperin rakennettu hiekan kuljetukseen. Upeasti entistetty purjealus tekee nykyisin kapteeni Johan Stenbäck ruorissaan tilausmatkoja saaristoon. Silakkamarkkinoiden aikana Ingalla kestittiin mm. yritysasiakkaita. Kasnäs Paviljongin keittiöpäällikkö Leo Silfver oli loihtinut sen seitsemät kala- ja muut herkut.
