Mainos

Helsingin kaupunki on irtisanonut Kallion lukion teatterin lehtorin – häiritsi opiskelijoita seksuaalisesti

Helsingin kaupunki on tänään irtisanonut Kallion lukion teatterin lehtorin. Kaupungin mukaan mies muun muassa häiritsi opiskelijoita seksuaalisesti.

– Perusteena irtisanomiselle on opettajan syyllistyminen vakaviin virkasuhteeseen olennaisesti liittyviin laiminlyönteihin ja rikkomuksiin kuten opiskelijoiden seksuaaliseen häirintään, tiedotteessa perustellaan.

Kaupungin mukaan opettajan menettely on loukannut opiskelijoiden oikeutta turvalliseen opiskeluympäristöön.

STT uutisoi opettajan toiminnasta marraskuussa. 18 opiskelijaa ja kaksi opettajaa kertoivat, että silloin vielä koulussa työskennellyt miespuolinen teatterin opettaja oli piinannut oppilaitaan läpi 2000-luvun muun muassa tekstiviestein ja intensiivisin halauksin. Oppilaat myös kertoivat hänen lähennelleen esimerkiksi raiskausharjoitusten lomassa. Osa haastatelluista opiskelijoista ei kokenut fyysistä lähentelyä, mutta lähes kaikki kertoivat oudosta seksuaalisesti virittyneestä tunnelmasta opettajan läheisyydessä.

Opettaja kiisti ahdistelleensa. Hänen mukaansa kyse on väärinkäsityksistä, muttei mistään seksuaalisesta. Opettaja sanoi tehneensä raiskausharjoitteen "ehkä kerran". Kuitenkin ainakin kolme eri aikoihin opiskellutta naista kertoi niistä STT:lle.

Viisi kertoi tapahtumista poliisille

STT:n uutisen jälkeen Helsingin kaupunki kertoi samana päivänä hyllyttäneensä opettajan. Asia vietiin myös poliisille, joka selvityksen jälkeen totesi, ettei se aloita esitutkintaa. Poliisille kerrotut epäasiallisiksi koetut teot tapahtuivat ennen kuin seksuaalinen ahdistelu kriminalisoitiin, poliisi kertoi.

Poliisiin otti esiselvityksen aikana yhteyttä kuusi ihmistä. Viiden yhteydenotossa tuotiin esille miesopettajan epäasiallinen käytös, mutta tapahtumat ajoittuvat vuosille 1997–2014. Seksuaalinen ahdistelu tuli rikoslakiin syyskuussa 2014.

Esiselvityksen aikana poliisi kirjasi yhden rikosilmoituksen kunnianloukkauksesta. Epäilty teko tapahtui vuonna 2000, joten rikoksen syyteaika on vanhentunut.

Opettaja sai varoituksen 2004

Opettajasta kanneltiin vuosien aikana rehtorille useasti. Ex-rehtori oli antanut opettajalle varoituksen vuonna 2004, mutta opettajan toimintaan ei STT:n lähteiden kertoman mukaan puututtu siten, että epäasiallinen toiminta olisi saatu loppumaan.

STT sai loppuvuodesta käsiinsä entisten rehtoreiden selvitykset. Niistä käy ilmi muun muassa, että teatteriopettajan epäasiallinen toiminta nousi koulussa esiin viimeksi toissa vuonna, mutta rehtori puuttui siihen vain keskustelemalla opettajan kanssa.

Helsingin kaupungin toimialajohtaja Liisa Pohjolainen arvioi tuolloin, että rehtorit ovat toimineet asianmukaisesti.

Kaupunki kertoo nyt, että Kallion lukiossa ja muissa kouluissa ja oppilaitoksissa otetaan käyttöön sähköinen työkalu, jonka avulla opiskelijat voivat esimerkiksi ilmoittaa seksuaalisesta häirinnästä. 

Kallion lukion ahdisteluväitteitä puitiin myös marraskuussa MTV Uutisextrassa, jossa vieraana oli koulun entinen oppilas, Feministisen puolueen puheenjohtaja Katju Aro.

10:36

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.