Helle voi rikkoa kylmälaitteet – suojaa ne oikein

Jääkaappi ja pakastin ovat kovilla, kun lämpömittari hipoo jatkuvasti hellelukemia. Suojaa niitä ottamalla käytettävyydessä ja laitteiden sijoituksessa oikeat asiat huomioon.

Aurinko ja jatkuva lämpö voivat tehdä tuhojaan kylmälaitteelle. Mikäli esimerkiksi aurinko paistaa jatkuvasti pakastimen tai jääkaapin kylkeen, kannattaa verhoja pitää kiinni. Myös muut lämmönlähteet, kuten uuni, kannattaa sijoittaa kauas jääkaapista ja pakastimesta, jotta se ei turhaan lämmitä niitä.

Laitteen oikea sijainti on tärkeää myös ilmanvaihdon vuoksi: helteellä on hyvä vetää jääkaappia ja pakastinta hieman irti seinästä, jotta ilma pääsee kiertämään sen ympärillä kunnolla.

Sopiva lämpötila jääkaapille on noin +5 astetta ja pakastimen lämpimin kohta saisi olla noin -18 astetta. Varo lämpimien ruokien laittamista suorilta jääkaappiin, sillä se vaikuttaa laitteen sisälämpötilaan ja toimintatehoon enemmän kuin luuletkaan.

Jos kylmälaitteessasi on vikaa:

– Varmistu ensin, että kyseessä tosiaan on laitevika eikä esimerkiksi sähkökatkos. Katso, että laite on oikein päällä, pistotulppa pistorasiassa ja että sulake on ehjä.
– Jos laite on rikki, tilaa sille huolto. Oikean numeron löydät usein laitteen kyljestä.
– Laitteen huoltokirjanen kannattaa säilyttää. Kun ongelmia ilmenee, sieltä voi löytyä paljon hyvää tietoa huoltoa ja laitetta koskien.
– Avaa laitteen ovea tai kantta mahdollisimman vähän. Mikäli kyseessä vain muutamia tunteja kestävä sähkökatkos sinun ei tarvitse huolehtia pakastimen sisällöstä, sillä täysinäisenä se pysyy viileänä jopa päivän.
– Peitä pakastin esimerkiksi huovilla tai matoilla, jotta lämmöneristys on mahdollisimman hyvä.
– Hyödynnä sulaneet ruoat mahdollisimman tehokkaasti, mutta mikäli ne ovat lämmenneet liikaa, heitä ne pois – ethän halua vaarantaa terveyttäsi.

Hannele Järvelä/ MTV3

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja