Poikkeuksellisen lämpimät säät ovat tänä vuonna vauhdittaneet mansikoiden kypsymistä, kertoo Pro Agria kasvutilannekatsauksessaan.
Kasvihuoneista ja tunneliviljelmiltä mansikkaa on saatu jo pidemmän aikaa, ja lämpö on saanut mansikat kypsymään nopeasti myös avomaalla.
Mansikan varhaislajikkeiden pääsatokausi on jo alkamassa. Varsinainen pääsatokausi alkaa pari viikkoa etuajassa, heti juhannuksen jälkeen.
Mansikat ovat tänä vuonna myös hyvin makeita ja sadon laatu on jopa erinomainen. Makeutta edesauttavat auringonpaiste sekä päivä- ja yölämpötilojen erot, kertoo johtava asiantuntija Terhi Taulavuori Pro Agriasta.
Jos sää jatkuu helteisenä, marjat voivat kuitenkin jäädä hiukan tavallista pienemmiksi, sillä helle voi kypsyttää raakileet ennen aikojaan.
Kuluttaja pääsee siis varmasti nautiskelemaan kotimaisista mansikoista juhannuksena, mutta viljelijöille sadon kypsyminen ja kerääminen kerralla voi olla haaste.
– Lämpimillä keleillä sekin on haasteellista, että saadaan marja jäähtymään ja sen laatu pysymään hyvänä, Taulavuori sanoo.
– Parempi sadon määrän ja laadun kannalta olisi kohtuullisemmat, parinkymmenen asteen kesäsäät.
Aivan huippusatoon ei joka paikassa tänä vuonna ylletä, sillä mansikalla on ollut talvituhoja ja veden vaivaamilla alueilla taimikuolemia. Kuivuus ei kuitenkaan runsaiden sateiden ja kastelun ansiosta ole päässyt vaikuttamaan sadon määrään.