Helena Ranta Venäjän estämästä kansanmurhan julistuksesta: Erittäin tuomittavaa

Pois pelosta 24:38

Studio55.fi-lähetyksessä vieraillut oikeushammaslääkäri Helena Ranta tuomitsi Venäjän toimet Srebrenican tapahtumien julistamisessa kansanmurhaksi.

Venäjä esti viime viikon keskiviikkona YK:n turvallisuusneuvoston kokouksessa Srebrenican hirmutekojen julistamisen kansanmurhaksi. Helena Rannan mielestä Venäjän veto-oikeuden käyttö vaikuttaa puhtaalta politiikalta.

– Pidän sitä erittäin tuomittavana toimenpiteenä. Tavallaan osoittaa sen, että turvallisuusneuvostossa pysyvät jäsenvaltiot, joilla on tämä veto-oikeus, ovat valmiita käyttämään sitä oman politiikkansa välineenä, Ranta sanoi lähetyksessä.

Vuonna 1995 Bosnian serbijoukot surmasivat yli 7 000 bosniakkia Srebrenican kaupungissa.

– Mielestäni Venäjän veto-oikeuden käyttö oli isku uhrien omaisten kasvoihin. Kansallisissa tuomioistuimissa ja myöskin Jugoslavian tribunaalissa, joka on YK:n perustama, on langetettu tuomioita, joissa on todettu, että Srebrenican tapahtumat täyttävät kansanmurhan nimikkeistön.

Vuosi verilöylyn jälkeen Ranta oli keräämässä ja tunnistamassa uhreja Srebrenican lähellä. Vielä tuolloin tietoa hirmuteon laajuudesta ei ollut. Jälkeenpäin on todettu, että tapahtumat ovat suurin joukkomurha Euroopassa sitten toisen maailmansodan.

– Sen symbolinen merkitys on hyvin suuri ja mehän olemme nyt saaneet ihan viime viikolla kokea sen, miten vaikea Srebrenica on edelleenkin.

Kuinka Ranta suhtautuu kuolemaan? Onko suomalaisuus etu kansainvälisissä tehtävissä? Katso koko lähetys!

Lue myös:

    Uusimmat