Heivaa myrkylliset ihmiset elämästäsi – ota käyttöön "kolmen sääntö"

Mistä tiedät, myrkyttääkö joku elämäsi?

On vaikea tunnistaa, milloin ihminen on mokannut kertaluontoisesti ja milloin joku on ottanut tavakseen käyttää muita hyväkseen. 

Jotkut ihmiset ovat todellakin niin myrkyllisiä, että kannattaa pitää huoli siitä, etteivät he pääse myrkyttämään sinunkin elämääsi. On kuitenkin hyvä pitää mielessä, että jos määrittelet kaikki vähänkin mokanneet ihmiset myrkyllisiksi ja häädät heidät elämästäsi, olet pian tilanteessa, jossa vierelläsi ei ole enää ketään.

Psykologi Martha Stout Harvardin yliopistosta kehottaa ottamaan käyttöön "kolmen säännön". Sen avulla erotat viattomat virheet manipuloivasta käytöksestä.

Jos joku valehtelee sinulle tai pettää luottamuksesi kerran, se voi olla vain sattumankauppaa. Jos se tapahtuu toistuvasti, voit erottaa jo kaavan hänen käytöksessään.

"Yksi valhe voi olla väärinymmärrys"

Stout esittää asian näin kirjassaan The Sociopath Next Door: The Ruthless versus the Rest of Us: "Yksi valhe, yksi rikottu lupaus tai yksi laiminlyöty vastuu voi ollakin väärinymmärrys. Kaksi voi olla vakava virhe. Mutta kolme valhetta kertoo, että olet tekemisissä valehtelijan kanssa, ja petos on keskeinen tekijä käytöksessä ilman omaatuntoa."

Tähänkin voi toki olla löydettävissä joitain poikkeuksia. Jos joku mokailee vastuidensa kanssa vaikkapa perheenjäsenen kuoltua, se voi olla ihan ymmärrettävää. Jos syynä on aina jonkun perheenjäsenen kuolema, sinulle luultavasti valehdellaan päin naamaa.

Tarkkaile kaavoja myrkylliseksi epäilemäsi ihmisen käytöksessä, sen sijaan, että kuuntelisit vain sanoja.

Video: Lapset selittävät, mitä on oikea ystävyys.


Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja