Heinäluoma Afganistanin-matkasta: Pelko iski jo lentokoneessa

Afganistanista maanantaina palannut eduskunnan puhemies Eero Heinäluoma myöntää, että matkan aikana pelko hiipi mieleen usein - ensimmäisen kerran jo Afganistanin ilmatilassa.

Eduskunnan puhemies Eero Heinäluoma (sd) ja ulkoasianvaliokunnan puheenjohtaja Timo Soini (ps) tapasivat viikonloppuna Afganistanin poliittista johtoa.

Heinäluoma kertoo MTV3 Uutisille, että pelko hiipi mieleen jo ennen laskeutumista maan pääkaupunkiin Kabuliin.

– Lentokone alkoi värähdellä, tiputtaa korkeuttaan ja sen ympärillä välähteli. Syynä tähän oli se, että lentokoneen automaattinen ohjussuojausjärjestelmä käynnistyi. Aiheuttaja oli onneksi vain järjestelmään osunut auringonvalo, mutta kyllä se pisti miettimään, Heinäluoma kertoo.

Myös lentokentällä turvatoimet olivat massiiviset.

Vaikka maan turvallisuustilanne onkin Heinäluoman mukaan kehittynyt, on vaara lähellä jatkuvasti. Heinäluoman ryhmää varoiteltiin pommeista ennen matkaa.

Pommeja asetellaan yleensä yön pimeydessä - kaivetaan tiehen kuoppa, johon laitetaan itse lannotteista tehtyjä pommeja.

– Tekijöinä eivät ole aina suuret militantit, joilla on ideologinen päämäärä, vaan ihmisiä, joilla ei ole riittävästi töitä ja joille maksetaan pommin asettamisesta.

Heinäluoma kertoo, että suomalaisten alueella kymmentä löydettyä pommia vastaan jää yksi löytämättä.

– Ajattelen kuitenkin niin, että päätöksentekijöiden on uskallettava mennä sinne, minne suomalaisia lähetetään töihin. Myös Afganistanissa palvelevat suomalaiset arvostavat tätä, Heinäluoma kertoo.

Katso eduskunnan puhemies Eero Heinäluoman (sdp) haastattelu:(Huomenta Suomi 2.5.2012)

Lue myös:

    Uusimmat