Mainos

Heinäluomalla hyviä uutisia Afganistanista: Suomalaisia kehutaan kaikkialla

Maanantaina Afganistanista palannut eduskunnan puhemies Eero Heinäluoma (sdp) uskoo maan olevan menossa parempaan suuntaan.

Vaikka iskuja tehdään edelleen lähes joka päivä, myös maan turvallisuustilanne on aiempaa parempi. Iskut ovat vähentyneet noin kymmenen prosenttia, alkuvuonna jopa hieman enemmän.

– Askeleet eivät toki ole kovin nopeita. Kaikissa tapaamisissa kuitenkin kiitellään suomalaisten työtä, niin poliisien, sotilaiden kuin siviilihenkilökunnankin työtä, Huomenta Suomessa vieraillut Heinäluoma sanoo.

Erityisesti Afganistanissa kehutaan suomalaisten asennetta - sitä, että he työskentelevät nöyrästi ja luotettavasti, yhteistyössä paikallisten kanssa.

– Suomalaisten ja afgaanien suhde on hyvä. Kansallisuuksien välillä on eroja. Jotkut haluavat käyttää voimaa enemmän ja olla omissa oloissaan. Suomalaisten kohdalla näin ei ole, Heinäluoma kertoo.

Hän kehuu Afganistanissa palvelevien suomalaisten henkeä huippuhengeksi, jollaista syntyy yhteen hitsautuneen porukan keskuudessa.

– Täytyy kuitenkin muistaa, että he tekevät vaarallista työtä, pommit ovat riskinä. Ihailen sitä joukkoa, joka on joka päivä valmis tekemään työtään siellä.

Koululaiset liikuttivat Heinäluoman

Heinäluoman mukaan yksi parhaista saavutuksista viime vuosina on se, että tytöt pääsevät jälleen kouluun.

Naisten asema Afganistanissa on ollut hyvin heikko. Naisista jopa 80 prosenttia on lukutaidottomia. Afganistanin presidentti Hamid Karzai oli Heinäluoman mukaan kiinnostunut suomalaisesta koulujärjestelmästä.

– Kerroin, että suomalaisnaiset ovat sen takana. Hän toivoi, että koulutuspuolella voisimme tehdä yhteistyötä. Suomalaisia opetusosaajia voisi olla mukana miettimässä, miten tyttöjen opetus onnistuisi. Pienimuotoinen asiantuntijavaihto voisi onnistua nopeastikin, Heinäluoma sanoo.

Hän muistuttaa, että laajempaan asiantuntijatukeen vaikuttaa kuitenkin maan heikko turvallisuustilanne.

– Uskon, että suomalaiset haluavat silti olla tällaisessa mukana. Afganistan on yksi vähiten kehittyneistä maista. Liikuttavin näky matkalla oli se, kun mustavalkoisiin asuihin pukeutuneet tytöt kulkevat kouluun käsi kädessä. Se heijastaa sitä uutta toivoa naisten kautta.

Suomi on korostanut, että vastuu turvallisuudesta on siirtymässä afganistanilaisille itselleen. Noin puolet maasta on jo siirtymän parissa.

– Arvioisin, että kaikki vaikeisiin operaatioihin osallistuvat joukot poistuvat vuoden 2014 loppuun mennessä. Tämänkin jälkeen siellä tarvitaan varmaankin koulutusapua ja tukea. Lopullinen aikataulu selviää lähempänä, Heinäluoma sanoo.

Katso eduskunnan puhemies Eero Heinäluoman (sdp) haastattelu:(Huomenta Suomi 2.5.2012)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.