Mainos

Piia Ristikankare, 15, katosi 30 vuotta sitten – aktiiviset murhatutkimukset aloitettu nyt uudelleen: "Jos joku tulee tunnonvaivoihin"

8:31

Keskusrikospoliisi on kevään aikana ottanut lähes 30 vuotta vanhan katoamistapauksen aktiiviseen tutkintaan, kertoo MTV3:n Rikospaikka-ohjelma.

15-vuotiaan Piia Ristikankareen katoaminen Varsinais-Suomen Piikkiöstä on täysin pimeä katoamistutkinta. Tytön ruumista ei ole koskaan löydetty.

Aiemmin tässä kuussa muun muassa tytön perheen kotitalo Kaarinan Piikkiössä käytiin läpi ruumiskoirien kanssa. Operaation syynä oli se, ettei dokumentteja aiemmista tutkimuksista talossa löytynyt.

– Olemme suorittaneet niin sanotusti lähietsintää, eli kävimme siellä Ristikankareen kotona ja puhutimme tytön isää ja veljeä. Katsoimme itse ne paikat ja dokumentoimme ne myös. Kotitalosta ei kuitenkaan löytynyt mitään semmoista, mikä antaisi valoa Piian kohtaloon, sanoo tapauksen tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Kimmo Heinonen.

Tapauksessa on useita tutkintalinjoja, mutta Heinonen sanoo nyt olevansa taipuvainen uskomaan, ettei tytön isällä ja veljellä ole tekemistä tytön katoamisen kanssa.

Useita samaan suuntaan osoittavia vihjeitä

Piia Ristikankareen kohtalo on täysin avoin. Ristikankare katosi kotoaan perjantai-iltana 7. lokakuuta 1988 riideltyään veljensä kanssa. Tytöstä ei ole ainuttakaan luotettavaa havaintoa kotoa poistumisen jälkeen.

Kyseessä uskottiin pitkään olevan omaehtoinen karkaaminen tai tapaturma, mutta tytön ruumista ei ole koskaan löydetty. Noin 15 vuotta sitten tapaus muuttui murhatutkinnaksi.

MTV Uutiset julkaisi kaksi vuotta sitten otteen kirjeestä, joka käynnisti murhatutkinnan vuonna 2003. Keskusrikospoliisi pitää kyseistä tutkintalinjaa edelleen kaikkein merkittävimpänä, sillä on olemassa muitakin vihjeitä, jotka viittaavat samaan suuntaan.

– Piia olisi kirjeen mukaan nostettu vaaleaan farmarimalliseen autoon. Tämä linja tutkittiin siihen aikaan loppuun, mutta nyt on tullut uusia vihjeitä jotka edelleen viittaavat saman henkilöryhmään johon myös tämä auto aikanaan viittasi. Tämä on se vahvin linja, ja tätä me nyt myös alamme työstää uudestaan.

Poliisi toivoo, että kirjeen kirjoittaja ilmottautuisi tai kirjoittajasta jotain tietävät henkilöt ottaisivat yhteyttä. 

Lisäksi poliisi toivoo yhteydenottoja henkilöiltä, jotka ovat nähneet Piian katoamisiltana. Poliisilla ei ole tietoa, että kukaan olisi nähnyt Piian kulkevan kotitalonsa ulkopuolella katoamisiltana.

 ´"Jos joku tulee tunnonvaivoihin"

Rikospaikka-ohjelma haastatteli myös tytön isää Heikki Ristikankaretta. Hän oli 30 vuotta sitten jäänyt hiljattain kolmen lapsen yksinhuoltajaksi.

Piia oli vanhin perheen lapsista ja hoiti usein 3,5-vuotiasta pikkuveljeään Kallea, kun isä oli töissä. Hän kertoo miten tytön katoaminen ravisteli perhettä.

– Minulta olisi tarvinnut ottaa kortti pois. Kyllä olin sen verran shokissa. Pari kertaa ajoin siten, että aloin miettiä mihin oikein olen menossa. En oikein tajunnut. Että kyllä se oli semmoinen shokki silloin.

– Kalle kysyi, missä mun Piia, mennää hakemaa mun Piia. Se oli hänen Piiansa.

Heikki Ristikankare on seurannut 30 vuotta läheltä poliisin tutkimuksia asiassa. 15 vuotta sitten tapausta alettiin tutkia murhana ja tutkintavastuu siirtyi keskusrikospoliisille.

Hän kertoo, että tutkimusten uudelleen aktivoituminen on tullut yllätyksenä, mutta hän pitää hyvänä, että epäselvät asiat halutaan selvittää.

30 vuoden jälkeen tyttären kohtalo ei enää vaivaa mieltä päivittäin, eikä hän enää jaksa uskoa tapauksen selviämiseen.

– Ehkä jos joku tulee sen verran tunnonvaivoihin.

Heikki Ristikankareen haastattelu Rikospaikka-ohjelmasta MTV3:lla keskiviikkona kello 22.40.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.