Heidi Wengin shokki-ilmoituksesta lisätietoa – näin Norjassa reagoitiin: "Olen iloinen, että hän oli rehellinen"

Heidi Wengin shokki-ilmoitus lähteä kotiin kesken MM-kisojen yllätti kaikki. Norjan joukkueen johtohenkilöt kertoivat lisätietoa Wengin poisjäännistä.

Norjan hiihtomaajoukkueen pitkäaikainen tähtihiihtäjä Heidi Weng jysäytti perjantaina pommin, kun hän kertoi pakkaavansa suksensa ja lähtevänsä kotiin kesken MM-kisojen, vaikka ei ole vielä hiihtänyt yhtään matkaa. Weng kertoi tiedotteessa, että hiihto ei tunnu hyvältä.

Norjan maastohiihtojoukkueen johtaja Espen Bjervig raotti Wengin tilannetta lisää.

– Kun hän ei ole kunnossa ja asiat eivät toimi, hän ei näe mitään syytä kilpailla MM-kisoissa pelkän kilpailemisen takia, Bjervig sanoi NRK:lle.

Bjervigiltä kysyttiin, mikä Wengin kunnossa on vikana.

– Energia ja kunto. Homma ei toimi, Bjervig vastasi tyhjentävästi.

Myös Norjan joukkueen päävalmentaja Sjur Ole Svarstad kertoi, miksi Weng matkasi kotiin.

– Hän ei yksinkertaisesti ollut valmis hiihtämään MM-kisoissa. Olen iloinen, että hän oli rehellinen, ja voimme antaa mahdollisuuden hiihtäjille, jotka ovat valmiina, Svarstad totesi.

Svarstadilta tiedusteltiin, onko kyse fyysisestä vai henkisestä alennustilasta.

– Hän ei tuntenut oloaan valmiiksi kilpailuun, ja me kunnioitamme sitä. Tuemme hänen päätöstään, Svarstad sanoi.

"Menetetään uskomaton määrä kokemusta"

Wengin joukkuetoveri Ingvild Flugstad Östberg ymmärtää maannaistaan.

– Urheilullisesti tämä on pahin mahdollinen kokemus. Käsittelemme tällaiset tilanteet eri tavalla, mutta siitä selviytyminen vie varmasti jonkin aikaa, Östberg sanoi VG:lle.

– MM-kisat ovat kauden kohokohta ja niitä varten harjoitellaan tuhansia tunteja. 

Wengille kaavailtiin Planicassa yhdistelmäkisaa, 10 kilometrin matkaa ja viestiä. Viimeaikaisten hiihtojen perusteella Weng ei ollut mitalisuosikki yksilökisoissa, mutta MTV Urheilun asiantuntija Jari Isometsän mukaan Wengin poisjäänti heikentää Norjan joukkuetta viestissä jonkin verran.

– Kyllähän se Norjan viestijoukkueeseen pienen loven tekee. Hän on niin kova ja hyvä vapaan tyylin hiihtäjä, että olisi varmasti viestijoukkueeseen mahtunut. Aiheuttaa norjalaisille päänvaivaa viestipuolella, Isometsä summaa tilanteen.

Norjan Viaplayn asiantuntija Niklas Dyrhaug latasi tiukemmat näkemykset Wengin poisjäännin merkityksestä.

– Hän on aina ollut varma lenkki joukkueessa ja tärkeä viestissä. Hänen mukanaan menetetään uskomaton määrä MM-kokemusta, etenkin viestijoukkue heikentyy, Dyrhaug sanoo.

Wengin harjoituskausi oli vaikea, ja hän on muutenkin kärsinyt vastoinkäymisistä viime vuosina. Ennen olympialaisia Wengillä todettiin korona. Viime vuoden maaliskuussa Weng kaatui jäällä ja sai pahan aivotärähdyksen. Sen johdosta hän ei pystynyt harjoittelemaan normaalisti pitkään aikaan.

Lue myös:

    Uusimmat