Heidi Krohn juttelee lastenlastensa kanssa Skypessä

Näyttelijä Heidi Krohn tutustui tietokoneeseen 90-luvun loppupuolella. Nykyään hän tarkastaa sähköpostit ja nettikameroiden näkymät joka aamu, mutta hänelläkin on ollut koneen kanssa omat alkuongelmansa. Mikäli kone menee totaaliseen solmuun, Krohn kehottaa vetämään töpselin pois seinästä.

– Kun poikani Kristo toi minulle kaverinsa kanssa tietokoneen vuonna 1998, Kriston kaveri sanoi, että opettele ensin pelaamaan pasianssia ja tekemään hiirellä kaksoisnäpäytys. Hiiren käyttäminen tuntui silloin oudolta, Heidi Krohn muistelee.

Pikkuhiljaa tietokone alkoi tulla tutuksi.

– Ryhdyin seikkailemaan sähköpostissa, hoidin pankkijutut ja sitten menin googlen avulla erilaisiin paikkoihin, kuten taidegallerioihin Pariisissa ja New Yorkissa. Niihin paikkoihin ei tahdo enää päästä netin kautta, sillä matka tyssää oville.

Krohn innostui myös googlen karttapalvelusta, jonka avulla pääsee kurkistamaan vaikka maapallon toiselle puolelle. Ajan myötä hän ryhtyi juttelemaan lastenlastensa kanssa tietokoneen välityksellä. Messenger ja Skype olivat kovassa käytössä.

– 11-vuotiaan kanssa vielä mesetetään, mutta vanhemmat lapsenlapset ovat jo kyllästyneet, Krohn kertoo.

Konetta ei tarvitse pelätä

Skypen avulla Krohn pitää yhteyttä myös lapsuudenystäväänsä, ja sähköpostin välityksellä kuulumiset vaihdetaan Brasilian-tuttujen kanssa. Internetin web-kameroista nainen seuraa sääksenpesiä Nauvossa ja Hailuodossa, Ähtärin karhuja sekä Kainuun maakotkaa.

Krohn ei pelkää konetta lainkaan. Mikäli masiina simahtaa, hän sammuttaa sen ja käynnistää uudelleen.

– Ja jos kone menee niin solmuun, että se ei suostu sammumaan, otan töpselin pois seinästä. Se toimii muuten myös digiboksiin.

Tietokoneesta on Krohnille paljon hyötyä. Laskujen maksamisen lisäksi hän on varannut lentoja ja hotellimajoituksia netin kautta sekä ostanut esimerkiksi laitteen, jonka avulla hän voi siirtää vanhojen lp-levyjen musiikit cd-levyille.

– Lisäksi myös skannaan vanhoja valokuvia ja siirrän niitä cd:lle, koska valokuvien värit haalistuvat.

Ongelmat ratkeavat aina

Yhteydenpito läheisiin on Skypen myötä lisääntynyt, eikä tietokone ole eristänyt Krohnia kotiinsa neljän seinän sisään. Sekä pöytäkoneen että kannettavan tietokoneen omistava Krohn ottaa läppärin mukaan myös mökille. Vaikka Krohn onkin selvästi nörtti, silti hän miettii välillä, että koko tietokone on ihmeellinen kapistus. Tytärtään tietotekniikan saloihin aikanaan neuvonut Krohn on itsekin ollut joskus hankaluuksissa tietokoneen kanssa.

– Ihan aluksi en ymmärtänyt sähköpostista niitä lähteviä ja saapuvia viestejä, mutta yksi poika tuli auttamaan siinä. Vaikka olisi millainen ongelma tietokoneen kanssa, niin kyllä siitä aina selviää ja sitten voi jatkaa tutustumista, Krohn kannustaa.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja