Heidi Hautala ei tyydy salauspäätökseen

Kansanedustaja Hautala on jättänyt korkeimmalle hallinto-oikeudelle valituksen päätöksestä salata tulevan turvallisuus- ja puolustuspoliittisen selonteon raportti.

Vihreän liiton kansanedustaja Heidi Hautala ei tyydy hallituksen ulko- ja turvallisuuspoliittiseen päätökseen, jolla häneltä evättiin saada luettavaksi tulevaan turvallisuus- ja puolustuspoliittiseen selontekoon liittyvä virkamiesraportti. Hautala on jättänyt korkeimmalle hallinto-oikeudelle valituksen päätöksestä.

Ulkoministeriö perusteli epäämistä sillä, että julkisuuslain mukaan valiokunnan asiakirjat ovat salassa pidettäviä, ellei se toisin päätä. Niin ikään vedottiin asian keskeneräisyyteen.

Hautala sanoo valituksessaan, että asiakirjaa ei hänen muodostamansa näkemyksen mukaan voida pitää keskeneräisenä muistiona, joka voitaisiin tällä perusteella lain mukaan jättää julkistamatta. Hän vetoaa mm. tietoihin, joita pääministeri Matti Vanhanen antoi asiakirjasta viime torstain kyselytunnilla vastatessaan mm. kokoomuksen kansanedustaja Kimmo Sasin kysymyksiin.

Hautalan mukaan tuolloin ilmeni, että asiakirja on yksi viidestä taustaraportista, jotka valottavat Suomen turvallisuuden eri osatekijöitä ja ettei sitä ole tarkoituskaan saattaa valmiimmaksi.

- Valiokunnalla olisi ollut julkisuuslain mukaan oikeus harkita asiakirjan julkistamista, mutta aivan ilmeisesti se ei ole sitä tehnyt, koska se ei vastauksessaan esitä yhtäkään asiakirjan sisältöön tai sen julkistamisesta mahdollisesti seuraaviin haittoihin liittyvää salassapitoperustetta. Kun tällainen tarkastelu jää tekemättä, vesitetään julkisuuslain yleiset avoimuusmyönteiset lähtökohdat tehokkaasti, sanoi Hautala tämänpäiväisessä tiedotteessaan.

Jopa EU:n julkisuuskäytäntö kehittyneempi kuin Suomessa

Valiokunta ei Hautalan mukaan liioin ilmoittanut tutkineensa mahdollisuutta julkistaa asiakirjaa osittain, vaikka laki nimenomaan velvoittaakin tällaiseen harkintaan, jotta julkisuusperiaate toteutuisi mahdollisimman pitkälle.

Hautala väittää valituksessaan, että jopa Euroopan unionin avoimuuskäytäntö on nykyään pidemmälle kehittynyt kuin se, jota hänen hallitukselta saamansa kielteinen vastaus perusteluineen edustaa.

Hautala on hyvin perehtynyt julkisuuskysymyksiin EU:ssa. Ollessaan EU:n parlamentin jäsenenä hän tuli tunnetuksi vaatimuksistaan saada käsiinsä erilaisia asiakirjoja.

Hautalan mielestä hallituksen ulko- ja turvallisuuspoliittisen valiokunnan päätös on perustuslain sananvapauteen liittyvän tiedonsaantioikeuden sekä osallistumisoikeuden vastainen. Se ei hänen näkemyksensä mukaan ota myöskään huomioon julkisuuslain avoimuusmyönteistä lähtökohtaa, jonka mukaan julkisuusperiaatteen rajoitusten on oltava välttämättömiä, täsmällisiä sekä tarkkarajaisia, ja niitä on tulkittava suppeasti.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat