Haruki Murakamin maaginen kirja teki vaikutuksen näyttelijä Ilkka Villiin

Suosittu näyttelijä Ilkka Villi tuumii uusimmassa Kirjapiirin jaksossa, että Murakamin Kafka rannalla teos olisi mahdotonta tehdä elokuvaksi.

Näyttelijä Ilkka Villillä on tällä hetkellä pieni lapsi kotona, joten rauhallisia lukuhetkiä ei juuri ole. Illalla, kun olisi enemmän aikaa, on usein jo melko väsynyt. Viime kesänä Villillä oli kuitenkin hyvää aikaa lukea Helsingin ja Tampereen välisillä junamatkoilla. Seurana oli usein Haruki Murakamin teos Kafka rannalla.

– Tämä on niin kummallinen kirja, ettei se voi mielestäni millään taipua elokuvaksi, mikä on hieno asia. Kafka rannalla on muutenkin sellainen kirja, etten ymmärrä, miten joku on voinut kirjoittaa tällaisen. Tässä on niin käsittämättömän hurjia juttuja, juuri tätä maagista osastoa, joka silti tuntuu siinä omassa maailmassaan kokonaiselta ja käsittämättömällä tavalla uskottavalta, Villi kuvaa.

Murakamin kirja vie todelliseen mielikuvitusmaailmaan

Näyttelijän mielestä Murakamin teos on ylistys mielikuvitukselle, ja kirjassa myös ilmaistaan, että mielikuvituksettomat ihmiset ovat jollain tavalla vaarallisia. Villi kertoo, että Kafka rannalla on herättänyt muissakin lukijoissa runsaasti kysymyksiä. Murakamin japanilainen kustantaja oli tehnyt kirjalle omat sivut, joille oli saapunut 8000 kysymystä koskien teosta. Murakami oli vastannut itse 1200:n kysymykseen.

– En ole lukenut, onko tämä sivusto olemassa vain japaniksi. Ilmeisesti Murakami oli paljon korostanut sitä, että jokaisella on se oma kokemus, ja niinhän se pitää tietysti ollakin. Tämä kirja ei anna kovin paljon vastauksia, vaan jättää myös langanpätkiä auki. Lukiessa miettii, että kun tässä on kaksi rinnakkaista tarinaa, niin miten ihmeessä ne pystyvät missään vaiheessa kohtaamaan. Mutta niin ne vaan sitten kohtaavat. Kaikki asiat eivät silti kohtaa ja kaikki asiat eivät saa vastauksia. Se on mielestäni mielekästä ja mielenkiintoista, Villi tuumii.

Kirjojen aiheuttama tunne on tärkein

Villin mukaan hän usein unohtaa hyvienkin kirjojen henkilöiden nimet ja suorat tarinankäänteet aika pian, mutta hyvästä kirjasta hän muistaa aina jonkun tunteen.

– Usein muistan hyvistä kirjoista myös tarkkaan sen, missä olen ne lukenut ja millaisessa elämäntilanteessa. Ja erilaisiin elämäntilanteisiin sopii erilaiset kirjat, minulla ainakin. Tämän kirjan kanssa hienoa oli se, että sain luettua tämän kirjan loppuun junassa, jolloin myös kirjan päähenkilö oli junassa.

Näyttelijän mukaan tässä loppuhetkessä oli jotain erityistä, kun kirja tuli ihan lopussa osaksi omaa elämää.

– Vaikka kyseessä olikin täysi sattuma, niin se sopi tällaisen maagisen realismin alle sijoittuvan kirjaan, hän sanoo.

Kirjapiiri AVAlla lauantaina 19. lokakuuta kello 17.30

AVA

Kuvat: Lehtikuva

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja