Mainos

Harry Potter on Tammen kultamuna

(MTV3-Kati Hyttinen)

Harry Potterista on tullut kymmenessä vuodessa maailman tunnetuin kirjavelho. Suomessa kilpailun Potterin kustannusoikeuksista voitti aikoinaan Tammi. Kustannuspäällikkö Terttu Toiviainen innostui vetävästä tarinasta heti.

Viime kesänä päättyi yksi aikakausi kirjallisuuden historiassa. J. K. RowlinginHarry Potter ja kuoleman varjelukset päätti seitsenosaisen teossarjan, joka toi Tylypahkan velhokoulun osaksi miljoonien lasten ja aikuisten elämää. Kirjan suomennos ilmestyi reilu viikko sitten.

Ensimmäinen Potter-kirja, Harry Potter ja viisasten kivi, julkaistiin Englannissa vuonna 1997. Yhteensä kymmenen kustantamoa ehti hylätä kirjan, kunnes lapsille suunnatun kirjallisuuden osaston juuri perustanut Bloomsbury kiinnostui siitä.

Suomeen ja Tammen kustannettavaksi Potterin nappasi lasten- ja nuortenkirjallisuuden kustannuspäällikkö Terttu Toiviainen. Harryn tarina kolahti häneen heti. Kirja-alan ammattilainen ihasteli erityisesti Rowlingin tapaa käyttää vanhoja myyttejä ja satukirjallisuuden klassikkojen keinoja. Kilpaa Tammi joutui käymään Pottereista ainakin yhden toisen suomalaisyhtiön kanssa.

Vaikka Harry Potter sai lähes alusta asti huomiota mediassa, sen myyntiluvut olivat keskinkertaisia. Toiviainen muistuttaa, että suursuosioon Potter nousi Englannissakin vasta kolmannella kirjalla, Azkabanin vanki. Silloin myyntiluvut alkoivat kohota myös Suomessa. Nyt Pottereita on myyty maailmalla 350 miljoonaa ja Suomessa noin 1,2 miljoonaa kappaletta.

Aikuisten ja lasten kannet

Harry Potterit on suomentanut Jaana Kapari-Jatta. Hän oli Tammen Terttu Toiviaiselle tuttu tekijä entuudestaan.

– Hän oli kääntänyt meille jo joitain kirjoja, ja niistä oli näkynyt todellinen kekseliäisyys ja nokkeluus. Jaanalle kävi samalla tavalla kuin minulle, että luettuaan kirjan hän oli myyty. Hän soitti kustantamoon heti ja sanoi, että haluaa kääntää kirjan. Parempaa suomentajaratkaisua ei tietenkään olisi voinut tehdä.

Potterin suosio on ollut niin Suomessa kuin muuallakin maailmassa ainutlaatuinen. Toiviainen kiittelee, että Rowling on saanut erityisesti lapset ja nuoret houkutelluksi ihan uudella tavalla kirjallisuuden pariin.

Aikuisia lukijoita on hemmoteltu esimerkiksi Englannissa, Yhdysvalloissa ja Saksassa erikantisilla versioilla. Toiviainen nauraa, että Suomessa ei ole tarvinnut turvautua vastaavaan ratkaisuun.

– Olen aina sanonut, että Mika Launis on tehnyt meillä niin hienot kannet, että ne käyvät niin lapsille kuin aikuisillekin. Nythän on ihan itsestäänselvyys, että kirjoja lukevat myös aikuiset, eikä sitä tarvitse piilotella.

Seuraavaa menestystä ei voi ennustaa

Terttu Toiviainen on kustannuspäällikkönä kirjallisuuden näköalapaikalla. Rowlingin kaltaista lastenkirjailijaa hänellä ei ole juuri nyt tiedossa. Toiviainen pohtii, että Rowlingin ansiosta moni muu kirjailija on kuitenkin innostunut kirjoittamaan lapsille ja tehnyt lasten ja nuortenkirjallisuutta näkyväksi.

Koskaan ei siis tiedä, milloin tulee vastaan seuraava lupaus. Kaikki on mahdollista – kuten Toiviaisen esimerkki Jostein GaarderinSofian maailmasta osoittaa.

– Mietin, kun Tammi oli julkaissut Sofian maailman, että minun urallani ei varmaankaan tule enää vastaan näin isoa menestystä. Sofian maailma oli harvinaisen suuri ja suosittu kirja. Mutta tietenkin Potter on mennyt yli sen. Ehkä menee taas muutama vuosi, ennen kuin tulee ihan näin iso menestyskirja.

Muista Tammelle hankkimistaan lastenkirjoista Toiviainen on ylpeä muun muassa Philip PullmaninKultainen kompassi – universumin tomu -sarjan teoksista. Kustannuspäällikkö muistuttaa, että kaiken perusta on kuitenkin kotimainen lasten- ja nuortenkirjallisuus.

– Mitä pienemmästä lapsesta on kyse, sitä tärkeämpää on, että hänelle tarjotaan myös kotimaista. Minulle ovat rakkaita esimerkiksi Risto Räppääjät, Heinähatut ja Vilttitossut ja Urpot ja Turpot.

Loppuuko Potter sarja todella?

Kirjailija J. K. Rowling on kertonut julkisuudessa, että hän ei kirjoita enää uusia Pottereita. Jatko-osia ei Terttu Toiviainenkaan uskalla luvata, vaikka mahdollisuus niille jää viimeisessä kirjassa lupaavasti auki. Toiviainen toivoo, että Rowling kertoo tarkemmin tulevaisuuden kuvioistaan huhtikuisilla lastenkirjamessuilla Bolognassa.

Parhaillaan Rowlingin kerrotaan työstävän Harry Potter -tietosanakirjaa. Lisäksi hän on tekemässä kahta ihan erityyppistä kirjaa, joista toista hän nimittää itse poliittiseksi saduksi. The Mirror -lehden mukaan Rowling haluaa kirjoittaa lähitulevaisuudessa kirjan myös stand-up-koomikosta.

Harry Potter -elokuvia on tekemättä vielä kolme. Puoliverisen prinssin kuvaukset ovat parhaillaan käynnissä. Filmi saanee ensi-iltansa kuluvan vuoden lopussa. Viimeisestä kirjasta tehtävästä filmistä tulee kaksiosainen. Sarjan aiemmat viisi elokuvaa ovat nostaneet elokuvasarjan eniten tuottaneiden elokuvasarjojen listalle.

Kuuntele Terttu Toiviaisen haastattelu Radio Novan Helmestä ja lue esittely J. K. Rowlingin Harry Potter ja kuoleman varjelukset -kirjasta sekä Jaana Kapari-Jatan ajatuksia Potterin kääntämisestä. Helmen lukupiirissä voit osallistua Potter-aiheiseen keskusteluun. Tammen Potter-sivuilla voit käydä katsomassa eri maiden Pottereiden kansikuvia.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.