Harmautta jatkunut jo monta viikkoa - missä aurinko luuraa?

Aurinkoa ei helmikuussa ole juurikaan Suomessa näkynyt. Moni onkin varmasti pohtinut kysymystä: mihin aurinko on mennyt?

Yksinkertainen vastaus on, että siellä se aurinko on - pilvien takana. Syy auringon peittävään pilvipeitteeseen on monta viikkoa jatkunut lounaisilmavirtaus, joka on tuonut mukanaan lauhaa ilmaa Britteinsaarten suunnalta.

- Britteinsaarten yläpuolella on ollut monta viikkoa tavallista syvempi matalapaine, ja ilmavirtauksen mukana sieltä on tullut meille lauhaa ja kosteaa ilmaa, MTV Uutisten meteorologi Aleksi Jokela kertoo.

Eli sama matalapaine, joka on aiheuttanut Briteissä poikkeuksellisen kovia sateita ja tulvia, on piilottanut auringon Suomesta.

Aurinkoinen sää on talvella poikkeus

Koko Suomessa on ollut helmikuussa keskivertoon nähden poikkeuksellisen lauhaa.

- Nyt on ollut seitsemän astetta keskimääräistä lauhempaa koko maassa, Jokela sanoo.

Harmaata säätä harmitellessa on syytä muistaa, että pilvinen sää on talvisin normi ja kirkas sää poikkeus. Joulu-helmikuussa on keskimäärin 2-3 selkeää päivää, jolloin maksimissaan yksi neljäsosa taivaasta on pilvien peitossa. Kesällä asia on toisin päin. Syynä tähän on se, että ilmankosteus käyttäytyy eri tavalla lämpimässä ja kylmässä.

- Kylmässä kosteus tiivistyy helpommin sateiksi, sumuksi ja pilviksi, Jokela kertoo.

Kovilla paukkupakkasilla pilvisyys on kuitenkin mahdotonta, sillä kylmässä kosteus on myös harvempaa. Tästä syystä sama ilmankosteusmäärä, joka nollakelillä muodostaa pilviä, ei pysty 30 asteen pakkasessa tiivistymään pilviksi asti, vaan kosteussisältö leijailee heikkona pakkaslumena alas pilvettömältä taivaalta.

Toisaalta pilvipeite pitää myös pakkasen loitolla, sillä pilvet toimivat lämpöeristeenä, niin ettei lämmin ilma pysty karkaamaan avaruuteen. Meteorologi Aleksi Jokela kertoo ilmiöstä tarkemmin videolla


Föhntuuli voisi pelastaa

Lauha talvisää ei kuitenkaan aina tuomitse suomalaisia harmauteen. Pelastukseksi voi ilmaantua föhntuuli. Föhntuuli syntyy, kun ilmavirtaus kulkee vuorten yli. Tällöin virtauksen mukana kulkeutuva kosteus ja sateet eivät tule vuorten yli, vaan jäävät vuorten toiselle puolelle.

Voidaan siis sanoa, että länsituulen puhaltaessa Norjan vuoret pelastavat Suomen pilviltä ja sateilta.

- Eli jos nyt alkaakin tuulla suoraan lännestä, käynnistyy föhntuuli-ilmiö ja pilvipeite pääsee vähenemään, Jokela selittää.

Parhaillaan föhntuulesta, ja sitä myötä aurinkoisesta säästä, nauttivat ahvenanmaalaiset. Voi kuitenkin olla, että muuallakin Suomessa päästään ensi viikolla ajoittain nauttimaan Norjan vuorten luomasta kosteussuojasta. 

Lue myös:

    Uusimmat