Hapattaminen onnistuu ympäri vuoden
Hapattaminen on ikivanha säilömismenetelmä, mutta siinä onnistuakseen vaaditaan muutamien niksien opettelua. Hapattamalla säilöminen on mahdollista ympäri vuoden, vaikkakin paras tulos saavutetaan aurinkoisena päivänä kerätystä sadosta.
Säilömismenetelmän aloittelijan kannattaa aloittaa helpoimmasta päästä eli kaalin hapattamisesta. Hapankaalin valmistaminen onnistuu muita kasviksia paremmin vaatimattomillakin valmistusastioilla ja menetelmillä. Muiden kasvisten hapattamiseen on syytä käyttää erityistä vesilukolla varustettua hapatusruukkua.
Hapattamisessa on oleellista saada muodostumaan riittävästi säilymiseen tarvittavia maitohappobakteereja. Jos niitä ei kasvissa ole luonnostaan (esim. porkkana, punajuuri), täytyy säilömiseen käyttää hapantaikinajuurta, hapanleipää, heraa tai aiemmin hyvin onnistuneen hapansäilykkeen lientä.
Hapansäilykkeen onnistuminen
- Kasvikset kannattaa kerätä hapansäilykkeisiin aurinkoisella säällä. Tällöin niissä on eniten maitohappobakteereja. Esimerkiksi kesäkaali valmistuu nopeammin kuin syys- ja talvikaali. Tuoreissa vadelman ja mustaherukan lehdissä on myös runsaasti maitohappobakteereita. Niiden lisääminen hapansäilykkeeseen auttaa käymisprosessissa.
- Kasvisten tulee olla terveitä, mieluiten biologisesti viljeltyjä.
- Säilömiseen käytettävien välineiden täytyy olla puhtaita.
- Oikea suolapitoisuus on tärkeää, jotta kasvikset säilyvät pilaantumatta ennen riittävän happamuuden saavuttamista.
- Oikeaa lämpötilaa kannattaa tarkkailla lämpömittarilla. Samoin happamuutta on hyvä testata apteekista saatavalla pH-paperilla. PH ei saa laskea liian alhaiseksi.
- Kasvikset tulee painella tölkkeihin mahdollisimman tiiviisti.
- Lasitölkkejä käytettäessä ne on säilytettävä käymisen ja säilytyksen aikana pimeässä. Astioita ei kannata täyttää liian täyteen, sillä säilytyksen aikana nestepinta nousee.
- Säilytyksen aikana on huolehdittava, että kasvikset pysyvät nestepinnan alapuolella.
- Astiaa ei saa avata ennen käymisprosessin valmistumista.
Hapankaalin valmistaminen
Suikaloi huoneenlämpöinen kaali. Laita kaalia, suolaa ja mausteita (esim. katajanmarjoja tai kuminaa) puhtaan sangon pohjalle kerroksittain. Suolaa käytetään 10-15 grammaa kaalikiloa kohti. 10 litran sankoon mahtuu noin 8 kiloa kaalia.
Survo kaalisuikaleet suolan ja mausteiden kanssa sankoon puunuijalla. Jatka survomista, kunnes kaali mehustuu. Joukkoon voi lisätä myös porkkanaviipaleita ja muutama omenanlohko.
Siisti astian reunat ja peitä massa kaalin lehdillä. Pane päälle lautanen ja tämän päälle paino. Peitä astia kannella. Massan lämpötilan olisi hyvä olla heti käymisen alkuvaiheessa 20-22 astetta. Tällöin taataan suotuisan mikrobitoiminnan käynnistyminen. Alkukäymisvaihe kestää noin pari vuorokautta. Tämän jälkeen alkaa jälkikäymisvaihe, johon tarvitaan 15-18 asteen lämpötila. Käymisen aikana massan happamuuden eli pH:n tulisi laskea 4,2-4,1:een. Tarkista happamuus pH-paperilla.
Valmis hapankaali pakataan pienempiin tölkkeihin tai suurisuisiin kulhoihin. Hapankaali säilyy hyvin kylmiössä tai kellarissa.
Uusimmat
-
12:27
Mestarivalmentaja Joachim Löwin 15-vuotinen taival Saksan maajoukkueen peräsimessä päättyy – purki sopimuksensa etuajassa
-
12:23
Puolustusvoimien autot ja linja-auto mukana usean ajoneuvon onnettomuudessa Hollolassa – pelastuslaitos kertoo tilanteesta MTV:lle
-
12:17
Rekka suistunut alas sillalta Hämeenlinnanväylällä – liikenne poikki Kolmostiellä Vantaalla
-
11:45
Meghanin sisarpuoli sanoi suorat sanat kohuhaastattelusta – syyttää herttuattaren valehdelleen Oprahille useamman kerran
-
11:40
THL: Suomessa on todettu 588 uutta koronavirustartuntaa
-
11:36
Jokereiden amerikkalaistähden silmät avautuivat Suomessa – tiedostaa helsinkiläisseuran poliittiset jännitteet: "Valehtelisin, jos sanoisin, että sitä ei mietitä"
-
11:33
HS: THL suosittelee ulkonaliikkumiskieltoa – tällaisia rajoituksia on mahdollisesti tulossa
-
11:05
Sputnik-rokotteen valmistajat peräävät Euroopan lääkeviraston edustajalta anteeksipyyntöä – taustalla rokotteen vertaaminen "venäläiseen rulettiin"
-
11:04
Tutkijat varoittavat: Yksi ihmiskunnan tappavimmista taudeista uhkaa tehdä paluun
-
10:58
MTV seuraa liikennetilannetta: Poliisi pyytää autoilijoita välttämään Hollolan onnettomuuspaikkaa – osallisia viety tarkistettavaksi sairaalaan
-
10:49
MTV seuraa koronan etenemistä: 63 000 koronatartunnan raja rikki Suomessa
-
10:43
HIFK nappasi keskikentälleen kiintoisan suomalaispelintekijän
-
10:40
Laulaja Janna julkaisi näyttävän bikinikuvan, jonka jälkeen somessa alkoi tulla ala-arvoisia kommentteja – "Huomaa kyllä, että olet saanut lapsen"
-
10:37
Tapahtumateollisuus jätti oikeuskanslerille kantelun eduskunnan toiminnasta – pyytää tutkimaan, onko alaa kohdeltu perustuslain vastaiseksi
-
10:23
Mies tunsi olonsa hyväksi ja nousi rattiin Espoossa – sitten sokerit romahtivat ja kolarointi alkoi: Oikeus antoi rangaistuksen
-
10:21
Valioliigan uusi tähtivalmentaja kirjoitti historiaa – suurseurat toisensa perään helisemässä: "Se tuo tunnetta ja kasvattaa itseluottamustamme"
-
10:11
Keski-ikäinen mies löytyi kuolleena palaneesta rivitalosta Hartolassa – 28-vuotiasta epäillään murhasta
-
10:07
Ranskassa ja Hollannissa ulkona saa liikkua vain lupalapulla – näin liikkumisrajoituksia on toteutettu muualla Euroopassa
-
10:05
Ilmatieteen laitos: Ulkoilman siitepölypitoisuudella ja koronan tartuntatiheydellä on yhteys
-
09:58
Irlantilaispapin saarnaan yllätyskäänne: Kaiuttimista alkoi tulvia vihaista räppiä – "Toivon, että verenpaineenne eivät nousseet"
-
Lataa lisää