Perutaanko risteilyt myrskyn vuoksi? Tallink Silja: "Ei viime vuosikymmeninä kertaakaan"

Sää on ympäri maata kuin ladattu ase – tältä myrskytilanne näyttää nyt 6:04
Sää on ympäri maata kuin ladattu ase – tältä myrskytilanne näyttää nyt

Jäävätkö risteilylaivat satamaan, mikäli odotettu kesämyräkkä saavuttaa Suomen?

Tällä hetkellä merisää näyttää siltä, että laivat pääsevät liikennöimään normaaliin tapaan, kertoo Tallink Siljan viestintäjohtaja Marika Nöjd MTV:lle puhelimitse.

Merisäätiedotusta seurataan kuitenkin tarkasti.

– Laivan kapteeni tekee viimeisen päätöksen viime hetken säätiedotuksen perusteella, mutta käytännössä laivamme eivät ole viime vuosina tai vuosikymmeninä jääneet myrskyn tai kovan tuulen vuoksi satamaan kertaakaan, Nöjd sanoo.

Nöjdin mukaan päätös satamaan jäämisestä voitaisiin tarpeen vaatiessa tehdä asiakkaiden jo ollessa laivassa, mikäli säätila muuttuisi radikaalisti viime hetkillä. 

Säätila voi aiheuttaa myöhästymisiä, samoin pysähdys Ahvenanmaalla saatetaan joutua jättämään väliin tuulitilanteesta riippuen.

– Toki myrskyisellä säällä voi olla epämiellyttävää matkustaa, matkavauhtia hidastetaan ja laiva keinuu, mutta yleensä se on ainut haitta, mikä siitä tulee, Nöjd sanoo.

On kuitenkin epätodennäköistä, että laivat jäisivät satamaan kokonaan. Nöjdin mukaan nykylaivoilla laivamatkoja ei ole kokonaan peruttu sään takia koskaan.

– Kyllä meidän laivamme ovat niin isoja, että ne on tehty kestämään merenkäyntiä. 

Yhtä kovia tuulenpuuskia talvisin, laivat lähes loppuunvarattu

Viking Linen tiedotusjohtaja Johanna Boijer-Svahnström kertoo MTV:lle, että tänään Helsingistä ja Turusta Tukholmaan lähtevät laivat on lähes loppuunvarattu. 

Yksittäiset ihmiset ovat saattaneet peruuttaa tai siirtää risteilyjään myrskyn takia, mutta Viking Linen tilastoissa ei näy piikkejä peruutuksien suhteen, hän kertoo.

Yhtiön turvallisuuspäällikkö Anders Nyberg kertoo myös STT:lle, että sen hetkisen sääennusteen mukaan Ruotsin myrskyllä ei ole vaikutusta yhtiön laivaliikenteeseen Suomeen. 

Tuulenpuuskat ovat Nybergin mukaan voineet olla 22–24 metriä sekunnissa. Yhtä vahvoihin puuskiin on merellä totuttu Nybergin mukaan esimerkiksi talvisin. 

Nybergin mukaan myös Viking Line seuraa sääennusteita ja tekee päätöksiä muutoksista tarpeen mukaan. Ainakaan maanantaina laivaliikenteeseen ei siis ollut tiedossa muutoksia.

Jos myrsky merellä yltyisi, pitäisi Nybergin mukaan selvittää, missä tuulen nopeus on kovaa ja vaikuttaako se merellä tai satamissa liikkumiseen.

– Aika usein tulee korkeampia aaltoja, joiden takia merellä pitää ajaa vähän hitaammin, hän kertoo.

Hitaammasta matkanteosta johtuen laivaliikenteeseen voisi aiheutua myöhästyksiä, mutta näillä näkymin sellaisia ei ole nyt Suomen ja Ruotsin välille luvassa.

Juttuun lisätty Viking Linen tiedotusjohtajan ja  turvallisuuspäällikön kommentit klo 15.02..

Katso myös: Tiedätkö, mikä ero on myrskyllä ja rajuilmalla?

Tiedätkö, mikä ero on myrskyllä ja rajuilmalla? Asiantuntija selventää 4:49

Lue myös:

    Uusimmat