Hannu Nyberg on elämäntaparokkari

Helsinkiläinen Hannu Nyberg koki valaistumisen kaltaisen oivalluksen kuultuaan 1960-luvun alussa Rock-Jerryn levyn. Se oli musiikkia, joka osui ja upposi täysillä nuoreen stadin kundiin, ja siitä lähtien Hannu Nyberg on elänyt rock-musiikin sisäpiirissä tähän päivään saakka.

Rock-Jerry eli Kaj Järnström oli Hannu Nybergin idoli koko 1960-luvun, ja itse tähti onkin todennut, että Hannu tietää hänestä enemmän kuin hän itse. Rock-Jerryn ja Elviksen kaltaiset rock-tähdet pitivät pintansa Hannu Nybergin maailmassa myös silloin, kun kaikki muut haikailivat 1960-luvulla brittipoppareiden perään.

– Nämä silloiset bändit eivät vain tehneet minuun samanlaista vaikutusta kuin Rock-Jerry. Ei sitä voi mitenkään selittää. Se vain oli niin, Hannu Nyberg toteaa.

Fanikauden luonnollinen jatko oli sitten kirjoittaminen, ja Hannu Nyberg onkin toiminut Blues News -lehden avustajana lähes neljän vuosikymmenen ajan.

1984 Hannu Nyberg julkaisi kirjan Rockista rautalankaan, joka on paras ja kattavin teos rock'n'roll musiikin tulosta Suomeen ja suomalaisen rockin historia vuodesta 1955 vuoteen 1963.

Ainutlaatuisia nimikirjoituksia

Rockista ja bluesista kirjoittamisen ohessa Hannussa heräsi myös intohimoinen hamsteri, ja Lauttasaaren-kodin hyllyt ja seinät alkoivat täyttyä erilaisista musiikkiin liittyvistä esineistä ja asioista.

– Kun täytin 40 vuotta, päätin että nyt tämä hullutus saa loppua ja myin kaiken ulkomaisen kaman pois. Sen jälkeen olen jatkanut vain kotimaisen aineiston keräämistä.

Ja tämä aineisto koostuu levyistä, julisteita, kirjoista ja erilaisista fanituotteista, joiden arvoa on mahdotonta määritellä.

Oman kokoelmansa helmeksi Hannu nostaa kitaran, jonka hän hankki itselleen nettihuutokaupasta pari vuotta sitten. Kitaran arvo ei ole sen "soundissa" eikä ulkonäössä. Ainutlaatuiseksi sen tekevät nimikirjoitukset: Georg Malmsten, Olavi Virta, Irwin Goodman, Katri Helena, Reijo Taipale ja Eino Grön.

Tällaista kitaraa ei ole toista – eikä tule.

Studio55/Markku Veijalainen

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja