Hannu Lauerma: Tuhopoltosta on sankaruus kaukana

Tutkijan mukaan vain häiriintynyt ihminen protestoi äärimmäisillä teoilla.

Turun ja Vantaan yksiköistä koostuvan, koko maata palvelevan psykiatrisen vankisairaalan vastaavana ylilääkärinä toimiva tutkimusprofessori Hannu Lauerma tuntee pahuuden käsitteen monelta kantilta. Hänen mielestään ääriteot, kuten laajamittainen tuhopoltto ovat vain harvojen ja häiriintyneiden ihmisten tekosia.

− Ilman materiaalista hyötyä oleviin ääritekoihin ryhtyvien ihmisten määrä on hyvin pieni.

− Tuhopolttajat ovat erittäin häiriintyneitä ihmisiä. He etsivät joko huikeita elämyksiä tai protestoivat voimakkaasti jotakin. He ovat usein nuoria ja kypsymättömiä ihmisiä, joilla on lisäksi päihdeongelmia.

Vikaa järjenjuoksussa

Lauerman mukaan lievempi ja yleisempi ilkivalta, kuten liikennevälineiden vahingoittaminen tai hiekan kantaminen hiihtoladulle tarjoavat tekijöilleen elämyksiä tai onnistumisen kokemuksia.

− Täysin normaali nuori ei sitä kuitenkaan tee, sillä hän ymmärtää tekojensa mahdolliset seuraukset. Sivullisten ja viattomien ihmisten kärsimystä tulisi korostaa myös keskusteluissa kotona ja koulussa sekä valistuksessa, Lauerma sanoo.

Kirkkojen tuhopolttajilla on eriävä arvomaailma. Vahingonteko on raju mielenilmaus ja protesti.

− Nämä ihmiset eristäytyvät usein omiin ryhmiinsä, kuten esimerkiksi saatananpalvojiin. Suoraan sanottuna järjenjuoksussa on pahasti vikaa.

− Sankaruuden riisuminen näiltä teoilta olisi kaikkein tärkeintä, Lauerma sanoo.

Studio55/Marja Nyman

Lue myös:

Lue myös:

    Uusimmat