Hän on MTV:n seuraama perustulokokelas: Perustulopäätös tuntuu lottovoitolta!

1:53

MTV Uutiset seuraa seuraavat kaksi vuotta perustuloa saavaa helsinkiläistä Rosa Kultalahti-Singhiä. Kahvilaharjoittelijana työskentelevä entinen kotiäiti on yksi niistä 2000:sta, jotka saavat perustuloa kahden vuoden ajan.

Kultalahti-Singh yllättyi positiivisesti, kun Kela-kirje saapui kotiin.

– Päällimmäisenä vähän sellainen lottovoittofiilis! Kultalahti-Singh tiivistää tunteitaan.

Miksi?

– No onhan se hieno asia, että pääsee mukaan tuollaiseen kokeiluun, johon pääsee niin vähän ihmisiä mukaan ja sitten onnistui siihen pääsemään.

Tuntien vähyys ei ole kannustanut työnhaussa

MTV Uutisten seuraama perustulokokelas ehti olla viisi vuotta lasten kanssa kotona. Viime syksynä lapset menivät päiväkotiin ja Kultalahti-Singh ilmoittautui työttömäksi työnhakijaksi, ja aloitti työnhaun, mutta mahdollinen tukien pieneneminen ei siihen kannustanut.

– Aika useasti on ollut niin, että en edes hae tuonne, koska tunteja on ollut tarjolla niin vähän, ettei minun edes kannata sinne hakee.

Kultalahti-Singh pääsi te-toimiston kautta rekrytointikoulutukseen ja Muumi-kahvilan harjoittelijaksi. Hän kokee, että perustulo helpottaa työnhakua.

– Jos en työllistyisi tänne kahvilaan, niin se [perustulo] antaisi minulle mahdollisuuden hakea muita töitä – vaikka osa-aikaisia ja pieniä töitä. Tai sitten jos työllistyn täyspäiväisesti, niin sittenhän se on tosi hieno juttu, koska saan tavallaan "bonarin" siihen päälle. Eikä haittaa vaikka palkka on pieni, Kultalahti-Singh pohtii.

Kotiäitien työllistyminen työn takana

Harjoittelijan työllistyminen kahvilaan varmistuu maaliskuussa. Hän on tyytyväinen saadusta mahdollisuudesta, sillä tietää, kuinka hankalaa kotiäidin on päästä takaisin työelämään.

– Jos on ollut kolmesta viiteen vuotta tai sitä enemmän kotona lasten kanssa, on tosi vaikea saada ylipäätään töitä, jos ei ole mitään paikkaa, mihin palata. Kyllä pitäisi madaltaa sitä kynnystä, että äidit pääsisivät sieltä kotoa helpommin töihin. Muumikahvila palkkaa äitejä. 

Perustulo on 560 euroa eikä sitä oteta pois, vaikka henkilö työllistyisi. Näetkö perustulossa mitään kielteistä?

– En henkilökohtaisesti näe siinä mitään kielteistä. Mielestäni se on hieno juttu, se kuuluu kaikille, ja mielestäni kaikki hyötyvät siitä, Kultalahti-Singh linjaa.

Tilanne kahden vuoden päästä

Tukisummana se ei ole sen enempää eikä vähempää, mitä hän on tähän asti saanut. Kokelas kuitenkin uskoo, että tästä tulee hyvä kokemus.

– Toivon, että tämä edesauttaa sitä, että perustulo tulisi kaikille jossain vaiheessa. Toivon, että tämä muuttaa elämää niin, että jos saan töitä täysipäiväisesti, niin silloin pystymme ehkä elämään muutoin kuin niin, että kaikki menee kädestä suuhun. 

– Ehkä pystyy tekemään jopa jotain kivaa, tai säästämään vähän rahaa, Kultalahti-Singh nauraa.

3:19

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja