Hämmentävä tilanne suurturnauksessa – väkivallasta syytetyn supertähden oikeuskäsittely käynnistyy

Alexander Zverev on yksi Ranskan avointen voittajasuosikeista, mutta turnauksen aikana huomio kiinnittyy tennistä ikävämpiin asioihin. Zverevin pahoinpitelysyytettä aletaan käsitellä perjantaina saksalaisessa oikeusistuimessa.

Zverev nousi otsikoihin jo turnauksen alussa, kun hän kohtasi oikukkaan arvan ansiosta lajilegenda Rafael Nadalin heti avauskierroksella. Saksalainen lähetti Nadalin laulukuoroon suoraan kolmessa erässä, mikä saattoi merkitä turnauksen 14 kertaa voittaneen espanjalaisen viimeistä esiintymistä Rolland Garros'sta.

Maailmanlistalla sijalla neljä oleva Zverev on yksi turnauksen ennakkosuosikeista. Vedonlyöntiyhtiöiden kirjoissa saksalainen on turnauksen neljänneksi todennäköisin voittaja Carlos Alcarazin, Jannik Sinnerin ja Novak Djokovicin jälkeen. 

Saksalaisen kiistattomista tenniskyvyistä huolimatta huomio kiinnittyy turnauksen aikana myös pelin ulkopuolisiin tekijöihin. Berliinissä alkaa perjantaina oikeudenkäynti, jossa käsitellään Zverevin pahoinpitelysyytettä. Hänen epäillään pahoinpidelleen entistä tyttöystäväänsä, joka on myös hänen lapsensa äiti.

Oikeuden dokumenteista selviää, että Zverevin epäillään kuristaneen ex-puolisoaan kaksin käsin, mikä oli vaikeuttanut tämän hengitystä ja aiheuttanut kipua.

Saksalainen tuomioistuin antoi tapauksessa rangaistusmääräyksen viime vuoden lokakuussa ja Zverev sai 450 000 euron sakot pahoinpitelystä. Oikeuden mukaan Zverev pahoinpiteli naista ja vahingoitti tämän terveyttä Berliinissä toukokuussa 2020. Zverev kiisti syytteen ja valitti oikeuden päätöksestä.

Saksan lainsäädännössä syyttäjä voi käyttää rangaistusmääräystä, jos oikeudenkäyntiä ei katsota tarpeelliseksi. Vastaajalla on oikeus valittaa rangaistusmääräyksestä, jolloin tapaus siirtyy julkiseen oikeudenkäyntiin. Sellainen alkaa perjantaina.

Zverev kutsui viime syksynä oikeuden päätöstä "totaaliseksi hevonpaskaksi". Hänen asianajajansa puolestaan totesivat ratkaisun olleen skandaalimainen.

.– Jokainen, jolla on edes keskitason älykkyysosamäärä, ymmärtää, mistä tässä on kysymys, Zverev sanoi.

Ennen Ranskan avoimia Zvereviltä kysyttiin luonnollisesti myös edessä olevasta oikeudenkäynnistä.

– Luotan Saksan järjestelmään, Zverev sanoi.

–Tiedän, mitä tein ja tiedän, mitä en tehnyt. Se tulee lopulta esiin, minun täytyy uskoa siihen. Olen luottavainen, että en häviä tätä oikeudenkäyntiä.

Zverev kohtaa Ranskan avointen toisella kierroksella Belgian David Goffinin. Ottelu on torstain otteluhojelmassa. Perjantaina noin 1 000 kilometriä Pariisista koiliseen aletaan käsitellä hänen yksityiselämänsä tekemisiä julkisessa oikeudenkäynnissä.

Se, että Zverev ylipäätään saa osallistua Ranskan avoimiin ja jatkaa pelaamista ATP-kietueella on herättänyt kummeksuntaa. Turnauksen johtaja Amelie Mauresmo vastasi kyselyihin turnauksen alla.

– Niin pitkään, kun oikeudenkäynti on kesken, eikä ratkaisua ole annettu, häntä pidetään syyttömänä. Siksi hän saa osallistua.

ATP-kiertueen omissa säännöissä todetaan, että pelaaja voidaan asettaa pelikieltoon, jos hän on saanut syytteen rikos- tai siviilioikeudellisesta rikkomuksesta. Toistaiseksi tätä sääntökohtaa ei ole Zverevin kohdalla otettu käyttöön.

Myös Zverevin sponsorit ovat pysyneet saksalaisen matkassa lukuun ottamatta kellomerkki Rolexia.

Zvereviä ei ainakaan tässä vaiheessa oikeudenkäyntiä ole määrätty saapumaan paikalle, eikä saksalainen ole aikeissa osallistua oikeuden istuntoihin.

Oikeudenkäynnille on varattu kymmenen käsittelypäivää touko-, kesä- ja heinäkuussa. Näin oikeuskäsittely osuu päällekäin myös toisen grand slam -turnauksen, heinäkuun 1. päivä käynnistyvän Wimbledonin kanssa.

Lähteet: DW, Forbes

Lue myös:

    Uusimmat