Mainos

Hämärän it-yrityksen jäljiltä 119 rikosilmoitusta

Pienyrittäjät ovat tehneet Oulun ja Jyväskylän seuduilla vaikuttaneen it-yritys Sparecomin jäljiltä ainakin 119 rikosilmoitusta. Luku voi olla jopa suurempi, sillä tuorein tieto on päivätty viime viikolla.

Tutkinnanjohtaja Marjut Hanhela Oulun poliisin talousrikosyksiköstä kertoo, että tutkijoilla on edessä iso urakka.

- Menee varmasti jonkin aikaa ennen kuin saamme selvyyden siihen, mistä kaikesta tässä varsin monimutkaisessa jutussa on pohjimmiltaan kyse.

Sparecomin toimia tutkitaan rikosnimikkeillä törkeä petos ja petos. Yrityksen epäillään harhauttaneen asiakkaitaan tekemään pitkiä rahoitussopimuksia, joista vastineeksi ei saa joko mitään tai jonkin arvoltaan mitättömän atk-laitteen.

Useimmille pienyrittäjille Sparecom myi kokonaispakettia, jossa he olisivat saaneet apua paitsi it-asioissa, myös markkinoinnissa. Kun yritys yllättäen lopetti toimintansa ja meni konkurssiin maaliskuussa, asiakkaat huomasivat olevansa kiinni vuosikausia kestävissä rahoitussopimuksissa. Osa oli tehnyt sopimuksen vain hetkeä ennen konkurssia.

Pienyrittäjät ovat ahtaalla, sillä rahoitusyhtiöt vaativat yhä asiakkaita maksamaan kuukausieriä tyhjästä. Suurin rikosilmoitukseen merkitty sopimuksen kokonaisarvo on noin 60 000 euroa.

Tositelevisiossa kisannut johtaja vaikenee

Hanhela ei halua kertoa, millaisia yhteyksiä poliisi on mahdollisesti ottanut yrityksen toimitusjohtajaan ja pääomistajaan Jarmo Puhakkaan. Samoin poliisissa vaietaan Puhakan tämänhetkisestä olinpaikasta.

Vasta 28-vuotias Puhakka on itsekin ollut hyvin vaitonainen yrityksen vaiheista. Hän ei muun muassa koskaan vastannut yrityksen vaiheita selvittäneen 45 minuuttia -ohjelman jättämiin haastattelupyyntöihin.

Puhakka muistetaan myös tositelevisio-ohjelma Diilin kilpailijana muutaman vuoden takaa. "Nuoren bisneskomeetan" mainetta on hyödynnetty yrityksen markkinoinnissa.

Yritys herätti huomiota Oulussa ja Jyväskylässä myös hienoilla autoillaan. Sparecomin edustajien nähtiin ajelevan kaupungilla muun muassa Ferrarilla ja Corvetella.

Lue myös:

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.