Halut hukassa? Kasvata libidoasi näillä toimilla

Eikö seksi enää innosta? Haluttomuus voi johtua useista asioista, mutta monesti arjen paineet ja stressi vähentävät seksihaluja niin miehillä kuin naisilla. Tilannetta voi yrittää parantaa muuttamalla pieniä asioita arjessa.

Kipinä makuuhuoneessa voi syttyä uudelleen arjen rutiineja muuttamalla.

Käykää treffeillä

Jos vietät kumppanisi kanssa lauantai-illat aina sohvalla vanhoissa verkkareissasi telkkaria katsellen, saatat samalla lamaannuttaa seksielämäsi.

Lähtekää välillä ulos asunnosta ja menkää yhdessä treffeille. Treffien ei tarvitse olla superromanttisia, vaan riittää, että lähdette yhdessä esimerkiksi elokuviin tai ulos syömään.

Jos teillä on lapsia, pyytäkää tuttavaperhettänne vahtimaan lapsianne tämän kerran – te voitte seuraavaksi vahtia tuttavienne lapsia, ja tarjota heille mahdollisuuden kahdenkeskiseen aikaan.

Jakakaa kotityöt tasaisesti

Kun suuntaat kotiin pitkän työpäivän jälkeen, siellä odottavat kotityöt, sekä mahdollisesti vanhemman "työtehtävät". Saattaa olla, että intohimo työntyy taka-alalle arjen kiireiden ja töiden vuoksi.

Jos sinä sekä kumppanisi olette kokoaikatyössä, jakakaa kotityöt tasan, jotta toinen puoliso ei joutuisi kantamaan liian suurta taakkaa kotona tehtävistä töistä. Tämä tekee teistä tyytyväisempiä niin makuuhuoneessa kuin sen ulkopuolella.

Vallatkaa makuuhuone itsellenne

On helppoa totuttautua siihen, että lapset tulevat aina sänkyynne pahaa unta nähtyään, tai rakas lemmikkinne nukkuu sängyn jalkopäässä. Nämä tavat kuitenkin voivat latistaa kipinän makuuhuoneessa.

Makuuhuoneen oven voi lukita välillä iltaisin, jotta saatte omaa rauhaa. Tapojen muuttaminen saattaa olla vaikeaa, mutta seksielämän kannalta on tärkeää, että makuuhuone on intiimi ja yksityinen tila, jossa voitte rentoutua ja keskittyä romantiikkaan.

Lievittäkää stressiä ennen seksiä

Arkipäiväisillä stressin aiheuttajilla on luultavasti enemmän vaikutusta seksielämääsi kuin ymmärrätkään. Stressaantuneena elimistösi tuottaa enemmän "pakene tai taistele"-hormooni kortisolia, jota elimistö tarvitsee pieninä määrinä, mutta joka voi tappaa seksihalut suurempina määrinä.

Ennen kuin menet vällyjen väliin, koita rentouttaa ja tyhjentää mielesi esimerkiksi nauttimalla lämpimästä kylvystä, tai uppoutumalla kiinnostavaan kirjaan.

Lähtekää yhdessä lenkille

Lenkkeilkää yhdessä, tai käykää yhdessä kuntosalilla, tai menkää vaikka yhdessä kokkauskurssille – keksikää mikä tahansa yhteinen harrastus. Yhteinen harrastus voi vahvistaa tunnesidettä välillänne, mikä voi kasvattaa myös halujanne. The Journal of Personality and Social Psychology-lehdessä julkaistun tutkimuksen mukaan uuteen yhteiseen harrastukseen sitoutuneet parit olivat tyytyväisempiä myös parisuhteeseensa.

Varatkaa aikaa seksille

Me varaamme kalenteristamme aikaa kavereille, matkoille ja lääkärikäynneille. Miksi emme varaisi myös aikaa seksille? Tämä ei ehkä ole romanttisin lähestymistapa asiaan, mutta varaamalla aikaa seksille, teet siitä merkittävämmän asian, ja seksistä on vaikeampi luistaa.

Seksielämä on huonoimmillaan, jos seksiä ei ole lainkaan. Halua voi kasvattaa myös harjoittelemalla, joten välillä seksiä kannattaa harrastaa, vaikkei sitä tekisi kovin paljon mieli.

Nainen: Vaihda ehkäisypillereitäsi

Hormonit vaikuttavat merkittävästi seksihaluihisi, ja naisilla hormonitoimintaan vaikuttavat etenkin ehkäisypillerit. Pillerit voivat laskea testosteronin tuotantoa, joka taas vähentää naisen seksihaluja. Jotkut pillerityypit voivat jopa aiheuttaa kipuja seksin aikana. Naisen kannattaa aina välillä keskustella lääkärinsä kanssa pillereidensä sivuvaikutuksista ja sopivuudesta.

Naisen kannattaa tarkkailla hormonitasojaan, vaikka hän ei käyttäisikään ehkäisypillereitä. Prolaktiini aiheuttaa imettävillä naisilla estrogeenin ja testosteronin laskua. Vaihdevuodet laskevat sekä testosteronin että estrogeenin tuotantoa elimistössä.

Tarkistakaa lääkityksenne

Ehkäisypillereiden lisäksi monet muutkin lääkkeet saattavat vähentää seksihaluja. Libidoon vaikuttavat usein esimerkiksi verenpainelääkkeet, mielialalääkkeet sekä lääkkeet, jolla hoidetaan refluksitautia.

Jos epäilet haluttomuutesi johtuvan lääkkeistäsi, keskustele lääkärisi kanssa mahdollisesta lääkemerkin vaihdosta, tai vaihtoehtoisista hoitomuodoista.

Pohtikaa suhdettanne

Haluttomuus voi johtua monista asioista, mutta joskus se on yksinkertaisesti seurausta siitä, että parisuhteessa on muitakin vakavia ongelmia. Pienetkin erimielisyydet saattavat jäädä hiertämään suhdetta, jos niitä ei käsitellä kunnolla.

Mieti siis ajan kanssa parisuhdettasi: oletko tyytyväinen suhteeseesi ja kumppaniisi? Puhu myös kumppanisi kanssa avoimesti. Parisuhdeterapia saattaa olla keino käsitellä parisuhteen ongelmia.

Lähde: health.com

Lue myös:

    Uusimmat