Haluatko päättää, mistä uneksit ensi yönä? Selkounta voi opetella – näin onnistut

Selkounessa nukkuja tietää uneksivansa. Selkounia voi opetella tekemällä todellisuustestejä. Voitko hengittää, vaikka pidät nenästäsi kiinni?

– Nuorempana leikin Jedi-ritaria ja olin kauhea Star Wars -fani, niin on se vain hauskaa unessa siirtää ajatuksen voimalla esineitä ja mennä laser-miekka tanassa jediviitta liehuen. Voi lentää taivaalle, toisiin kaupunkeihin, planeettoihin, tähtiin. Voi tehdä mitä haluaa.

Näin selkounia kuvaa Olli Erjasti. Erjanti työskentelee IT-alalla. Hän on itseoppinut selkounikouluttaja. 

Selkounessa nukkuja tietää uneksivansa. Tietoista unennäköä voi opetella esimerkiksi tekemällä todellisuustestejä. 

– Todellisuustestissä yritetään tehdä jotakin sellaista, mikä on mahdotonta valveilla, fyysisessä todellisuudessa, mutta joka unitodellisuudessa onnistuu, Erjasti kertoo.

– Voi yrittää hypätä lentoon taivaalle puiden ja talojen kattojen yläpuolelle. On myös teknisiä testejä: tekniset laitteet, kuten valokatkaisijat ja digitaaliset kellot, harvoin toimivat unessa kuten päivällä. Tällaisia voi käyttää todellisuuden testaamiseen: olenko unessa vai en? Kun tätä tekee päivällä jonkun aikaa, sitä alkaa automaattisesti tehdä yöllä unessakin. Joku kerta tajuaa, että hei, tämä on unta ja voin tehdä mitä vain.

Älä innostu liikaa

Erjasti kertoo kokeilleensa laajan skaalan selkounitekniikoita vuosien varrella. Eräs ohjeista on herättää itsensä kesken unien esimerkiksi herätyskelloa käyttämällä. Kesken REM-unen herääminen edistäisi selkounta. Mutta eikö tällainen häiritse unta ja tuhoa vireyden?

– Kyllä se voi häiritä. Joitakin vuosia sitten tein selkouniherätyskello-sovelluksen kännyköille. Näin aiemmin itselleni tuntemattoman ihmisen, joka sanoi käyttäneensä sovellusta nuorempana ja saaneensa siitä hirveän univajeen. Kyllä tästä voi innostua liikaa, Erjanti sanoo.

– Itse korostan sitä, että pitää huolehtia omasta jaksamisesta ja levosta, siitä, että keho saa levätä normaalin unen aikana. Se helposti unohtuu, kun liikaa innostuu. Itsekin nuorempana yritin vain pysyä hereillä tekniikoiden parissa, mutta tajusin, ettei tämä näin toimi. Täytyy olla hyvissä voimissa ja pirteänä, koska ideana on, että mieli on hereillä, kun keho nukkuu. Jos mieli on väsynyt, ei se onnistu. 

Todellisuustestejä

– Kokeile hypätä ja lähteä lentoon. Unessa onnistut ainakin leijumaan.
– Heitä esine ilmaan ja pidä se siellä ajatuksen voimalla.
– Katso kelloa monta kertaa peräkkäin. Vaihtuuko aika oudosti?
– Paina kätesi seinää vasten katsomatta kättäsi. Meneekö käsi seinän läpi?
– Ota kiinni nenästäsi. Voitko hengittää, vaikka pidät nenästäsi kiinni? Unessa voit.
– Näetkö itsesi peilistä? Unessa tavallisesti et. Jos näet itsesi peilistä, näytätkö oudolta?
– Mieti, mikä päivä ja kellonaika on. Miten jouduit sinne, missä nyt olet?

Kun unta hallitsee, voi tavata, kenet tahtoo, harrastaa mieliharrastustaan tai jopa tehdä töitä.

– Kurssillani toimistotyötä tekevät ihmiset halusivat tehdä unessa jotakin muuta kuin toimistotyötä. Tietoinen uni tarjoaa siihen mahdollisuuden. Minulle se on mukava seikkailu, mahdollisuus tehdä jotakin, mitä ei ole koskaan ennen kokenut ja yrittänyt. Yritän aina omia mielikuvituksen rajoja ylittää. Mitä keksisin tänään? Jos en keksi mitään, yleensä lennän. Se on kamalan vapauttavaa ja hauskaa.

Selkounessa Erjasti ei tekisi rikoksia tai pahoja asioita, joita ei hereilläkään halua tehdä.

– Jotkut haluavat kokeilla kaikenlaista, koska ei ole mitään unipoliisia kieltämässä, ettei tällaista saa tehdä. Enemmän lähden selkouniin oman innostuksen kautta. Se on itselle inspiroivaa ja innostavaa, ja unista on hauskaa kertoa muille. Jos lähtee unikaduilla murhaamaan kamalasti ihmisiä, en tiedä, olisiko se asia, josta haluaisi ylpeillä kavereille: käytän mielikuvitustani tällaiseen tarkoitukseen.

Erjasti kannustaa kokematontakin ihmistä tutustuman aiheeseen.

– Lähde kokeilemaan, millaista selkouni on ja miten se onnistuu. Se on kuin ottaisi lomaa elämästään yön aikana. Kun paneutuu joksikin aikaa, useimmilla se onnistuu. Jos saa kaverin mukaan, se on aina hauskempaa.


Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja