Haluatko elää pidempään? Tee yksi muutos jo tänä iltana ja huomisaamuna: "Yksinkertainen, tehokas tapa"

Päivätorkut eivät korvaa yöunta – unilääkäri kertoo syyn 1:41
KATSO MYÖS: Unilääkäri kertoo "säälittävän" asian, joka suomalaisten unikäyttäytymisessä hämmästyttää: "Olen ihan sanaton"

Tutkimuksen mukaan tasainen nukkumisaikataulu on unen tärkein terveystekijä. 

Puhelimen selailua iltaisin, liian myöhäinen nukkuma-aika, torkuttaminen, kostovalvominen... Huonoja unitapoja on monia, mutta yhden muuttaminen saattaa olla kaikista hyödyllisintä, kertoo Sleep-lehdessä julkaistu tutkimus.

Kahdeksan tunnin yöunet ovat toki tarpeen, mutta tutkimuksen mukaan tärkeämpää näyttäisi olevan se, että menee nukkumaan ja herää aina samaan aikaan. Tutkijoiden mukaan tasainen uniaikataulu ennusti joitakin terveystuloksia paremmin kuin unen kesto, kertoo Deseret.

Tärkeintä oli tasapainoinen uniaikataulu

Analyysissa oli mukana yli 60 000 UK Biobankin osanottajaa, joiden keski-ikä oli hieman alle 63 vuotta. Osanottajat olivat englantilaisia.

Tutkijat havaitsivat, että tasapainoinen uniaikataulu liittyi 20–48 prosenttia pienempään riskiin kuolla mistä tahansa syystä. Se vähensi riskiä kuolla esimerkiksi syöpään 16–39 prosenttia.

Unen kesto ei vaikuttanut syöpäkuolemiin. 

Tutkimuksen mukaan kuuden tunnin unet yhdistettynä tasapainoiseen uniaikatauluun, ovat luultavasti parempi vaihtoehto kuin kahdeksan tunnin unet, jotka alkavat ja loppuvat päivästä riippuen eri aikoihin. 

– Tasaiset unet voivat olla yksinkertainen, tehokas tapa parantaa yleisterveyttä, tutkijat toteavat.

Katso myös: Nukkumisesta nipistävä leikkii tulella – näin paikkaat univajeen

Nukkumisesta nipistävä leikkii tulella - näin paikkaat univajeen 9:33
Unesta ei kannata nipistää muiden askareiden hyväksi. Miten tilanne korjataan?

Lähteet: Sleep, Deseret

Lue myös:

    Uusimmat