Halstrattuja silakoita

Mielessäni on lapsuudenherkku, jota söimme mökillä. Miten onnistun halstraaman silakoita?
t. Jukka
Halstratut silakat ovatkin todellinen kesäherkku! Halsterilla on näppärä grillata pikkukaloja. Isommat kalat kannattaa paloitella halsteriin. Hiillostamalla kaloja suoraan avotulen tai hiilloksen päällä saa kaloihin upean maun. Mausteeksi ei tarvita kuin ripaus suolaa. Voit hiillostaa joko kokonaisia silakoita tai fileitä.

Perkaa silakat poistamalla niistä sisälmykset. Huuhtaise kalat nopeasti tai pyyhi sisältä puhtaiksi. Öljyä halsteri hyvin hieromalla sen pinnoihin öljyä. Valitse suolaamisvaihtoehto. Lado kalat limittäin halsteriin ja kypsennä ensin toiselta puolelta ja sitten toiselta puolelta ruskeatäpläiseksi suoraan hehkuvalla hiilloksella, yhteensä 1 minuutti. Nosta kalat halsterissa sitten kauas hiilistä tai lämmönlähteestä ja jatka kypsennystä kummaltakin puolen noin 2 minuuttia, jolloin kalat ovat täysin kypsiä. Kypsyyden tiedät evää nyhtäisemällä. Kypsän kalan evä irtoaa kerralla.

Suolaamisvaihtoehto 1


: Mausta silakat ennen halstraamista: Sekoita 1/2 dl karkeaa suolaa 1 litraan

kylmää vettä. Anna maustua noin 1/2 tunnin ajan. Kuivaa silakat ja asettele ne halsteriin tyvestä kärkeä kohti vuoronperään päät ja pyrstö keskelle. Jos käytät fileitä , asettele ne kalan muotoon halsteriin.

Suolaamisvaihtoehto 2


: Nopein maustamistapa on ripotella suolaa kalojen sisälle ja pinnalle ennen hiillostamista

1 kg silakoita
1 rkl karkeaa merisuolaa

Suolaamisvaihtoehto 3


: Lado hiillostetut silakat voipaperille, ripottele karkeaa suolaa kalakerrosten väliin, ja kääräise voipaperi lopuksi tiukasti käärölle.

Tilli-sitruunakastike

1 prk kermaviiliä
Pieni nippu tilliä
1 sitruuna
suolaa ja pippuria
ripaus sokeria

Sekoita kermaviiliin silputtu tilli ja purista sitruunan mehu joukkoon. Tarjoa kastiketta halsterisilakoiden kanssa. Mausta suolalla, pippurilla ja ripauksella sokeria.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja