Mainos

Hallitus paljasti, mistä seuraavaksi säästetään – bensaveroa lisää

2:49

Hallitus on kertonut  julkisen talouden suunnitelmastaan vuosille 2017–2020. 

Hallitus on sopinut noin 370 miljoonan euron uusista leikkauksista. Pääministeri Juha Sipilän mukaan hallituksen tavoite 4 miljardin euron sopeutuksista tällä hallituskaudella on saatu näin vahvalle pohjalle.  

Hallitus joutui sopimaan uusista säästöistä, koska osa jo sovituista säästöistä ei ole toteutunut. Tänään pidetty kehysriihi oli ensimmäinen iso tarkastelupiste hallitusneuvotteluissa viime keväänä sovituille toimille.  

– Tässä on usean päivän väännön jälkeen saatu kehyslinjaukset kasaan. Olen tyytyväinen toimintakykyyn, jonka hallitus on itsestään jälleen kaivanut, Sipilä sanoi tiedotustilaisuudessa.

Sipilän mukaan hallituksen huomio on työllisyyttä lisäävissä toimissa. Työllisyysaste on nyt 68 prosentissa ja tavoite on 72 prosentissa. Tähän liittyen tarkoituksena on esitellä ensi viikolla yrittäjyyspaketti.  

– Koulutuksesta ja tutkimuksesta ei leikata yhtään enempää. Koulutukseen ja tutkimukseen tehdään lisää panostuksia 100 miljoonan euron verran, totesi valtiovarainministeri Alexander Stubb.

1:50

 Poliisille lisää rahaa, kehitysyhteistyöstä leikataan 

– Kehitysyhteistyömenoihin kohdistetaan uusi 25 miljoonan euron säästö vuodesta 2018 lähtien.   

– Perusväylänpidosta säästetään 25 miljoonaa euroa vuodesta 2018 alkaen. Vuonna 2019 säästö on 35 miljoonaa euroa.   

– Sairauspäivärahoista leikataan 22 miljoonaa euroa.  

– Takuueläkettä korotetaan 10 miljoonalla eurolla vuodesta 2018 lähtien. Korotus on noin 8 euroa kuukaudessa.  

– Koulutukseen ja tieteeseen suunnataan vuosina 2017-2018 yhteensä noin 105 miljoonan euroa.  

– Poliisin toimintamäärärahoja lisätään 5 miljoonalla eurolla ja kehyskauden loppuvuosina 10 miljoonalla eurolla.   

– Suojelupoliisille kohdennetaan kehyskaudella 2 miljoonan euron vuosittainen lisämääräraha.  

– Rikosseuraamuslaitokselle annetaan lisärahoitusta yhteensä 34,9 miljoonaa euroa vuosina 2017-2020.  

– Maa- ja puutarhatalouden tukea lisätään vuosittain 6,7 miljoonaa euroa vuosina 2017 ja 2018.   

– Luonnonhaittakorvauksiin lisätään rahaa 20,3 miljoonaa euroa vuonna 2017.  


Polttoaineveroa korotetaan

Stubb mainisti myös polttoaineveron korotuksen. Polttoaineveron nostolla korvataan makeisveron poisto. Keskimääräiselle henkilöautoilijalle tämä tarkoittaa hallituksen mukaan 30-35 euron lisämenoa vuodessa. 

Ulkoministeri Timo Soinin mukaan polttoaineveron suuruutta kuitenkin tarkastellaan, jos tynnyrihinta nousee merkittävästi.

Soini painotti, että hallitus ei leikkaa senttiäkään maahanmuuton kustannusten takia.

Soini kertoo olevansa tyytyväinen varsinkin takuueläkkeen korotuksesta. 

Liikennerahaa valtateille, Raide-Jokerille ja Tampereen raitiotielle

Hallitus aloittaa useita liikennehankkeita. Liikenneministeri Anne Bernerin (kesk.) mukaan hankkeet ovat sellaisia, jotka voidaan käynnistää nopeimmillaan välittömästi.  

Itärajalla Luumäki-Imatra-rataosuutta parannetaan 165 miljoonalla eurolla. Työt alkavat vuonna 2018. Rataosuus on teollisuuden kuljetusten kannalta tärkeä. Myös henkilöliikenne hyötyy.  

Valtateistä mukana ovat välit Oulu-Kemi (155 miljoonaa), Mikkeli-Juva (121 miljoonaa) ja valtatie 12 Lahden eteläisen kehätien kohdalta (275 miljoonaa). Kaksi ensimmäistä voidaan aloittaa liki välittömästi, Lahden osuus ensi vuonna, hallitus kertoo. 

Valtio myöntää 84 miljoonaa euroa avustusta Helsingin Itäkeskuksen ja Espoon Keilaniemen välisen pikaraitiolinjan eli Raide-Jokerin rakentamiseen. Tampereen raitiotien rakentamista tuetaan 71 miljoonalla. Helsingin ja Turun välisen nopean ratayhteyden suunnitteluun osoitetaan 40 miljoonaa. 

Bernerin mukaan kaikki hankkeet voidaan toteuttaa ministeriön kehysten sisällä. Perusväylänpidosta säästetään kolmena vuotena.  

Kaupunkiseutujen kanssa neuvotellaan maankäytön, asumisen ja liikenteen sopimuksista. Kasvukeskusten suurten infrahankkeiden ehdoksi asetetaan, että kaupunkien tontti- ja asuntotuotantoa lisätään.  

Sotesta linjauksia  

Hallituspuolueiden puheenjohtajat kertoivat sopineensa myös sosiaali- ja terveyspalvelu-uudistuksen linjauksista. Puoluejohtajat eivät kuitenkaan suostuneet paljastamaan mitään sovituista asioista.

Niistä on Sipilän mukaan määrä kertoa keskiviikkoaamuna kello 9.30.  
Puoluejohtajat tyytyivät vain kertomaan olevansa tyytyväisiä tehtyihin päätöksiin.  

Hallitus sopi kehysriihessä myös panostuksista. Poliisin toimintamäärärahoja lisätään 5-10 miljoonalla eurolla vuodessa. Suojelupoliisille annetaan 2 miljoonan euron vuosittainen lisämääräraha.  

44:16

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.