Halla-aho kommentoi Euroopan oikeistopopulisteja: "En kutsuisi oikeistoksi, vaan kansallismielisiksi puolueiksi"

Henna Virkkunen ja Jussi Halla-aho ovat eri linjoilla siitä, kuka voitti ja kuka hävisi EU-parlamenttivaaleissa 7:29
Kokoomuksen Henna Virkkunen ja PS:n Jussi Halla-aho analysoivat eurovaalitulosta Huomenta Suomessa.

Perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho kommentoi Huomenta Suomessa Euroopan oikeistopopulistien vaalituloksen mukailevan nykyistä trendiä. 

– Vanhat vastakkainasettelut oikeiston ja vasemmiston välillä menettävät yhä enemmän merkitystään, ja niiden tilalle tulee uudenlaisia vastakkainasetteluja, Halla-aho sanoo. 

Hänen mukaansa tämä näkyi tuloksessa sekä kansallismielisten että vihreiden hyvänä menestyksenä. 

– Itse en kutsuisi tätä oikeistoksi, vaan puhuisin ihan rehellisesti kansallismielisistä puolueista, Halla-aho sanoo.

Halla-aho perustelee, että talouslinjauksiltaan oikeistopopulistipuolueet ovat hyvin sekalainen joukko, joten niitä on vaikea niputtaa talouskysymyksissä.

Perussuomalaisten tulos on Halla-ahon mukaan odotetun mukainen. Perussuomalaiset saivat 13,8 prosenttia äänistä, mikä tarkoittaa heidän pitävän kaksi paikkaa Euroopan parlamentissa. 

Halla-aho kertoo matkustavansa tällä viikolla Brysseliin keskustelemaan uudesta mahdollisesta oikeistopopulistien ryhmästä Euroopan parlamentissa.

"Enemmistön saivat puolueet, jotka haluavat kehittää Eurooppaa eteenpäin"

Myös Huomenta Suomessa vieraana ollut meppi ja Kokoomuksen eurovaaliehdokas Henna Virkkunen oli eri mieltä Halla-ahon kanssa oikeistopopulistien noususta.

– Mielestäni tässä nimenomaan torpattiin ääriliikkeiden ja nationalistien nousu Euroopassa, Virkkunen sanoo. 

Oikeistopopulistien kannatus kasvoi ympäri Eurooppaa, mutta kasvu ei ollut niin suurta, kuin etukäteen odotettiin.

Virkkunen viittasi myös Suomen vaalitulokseen, jossa suurimpia nousijoita olivat Vihreät, jonka kannatus kasvoi 6,7 prosenttia ja SDP, joka nosti kannatustaan 2,3 prosenttia. 

– Reilun enemmistön saivat tällaiset puolueet, jotka haluavat rakentavasti olla yhteistyössä ja viedä Eurooppaa eteenpäin, Virkkunen sanoi.

Juttua korjattu 27.5.2019 klo 14.25: Henna Virkkusen puolue on Kokoomus, ei SDP, kuten jutussa virheellisesti luki aiemmin.

Lue myös:

    Uusimmat