Haitallisista vieraslajeista halutaan eroon – jättiputki ja jättipalsami tulilinjalla

Puutarhoissa esiintyvät haitalliset vieraslajit halutaan lopullisesti kuriin. Niiden tuntomerkit koottiin verkkopalveluun.

Suomalaiset ymmärtävät entistä yleisemmin, että pihojen koristeeksi aikanaan istutetut jättiputket, lupiinit ja jättipalsamit ovat haitallisia levitessään luontoon.  

Nyt taisteluun vieraslajeja vastaan on saatu uusi ase. Kansallinen vieraslajiportaali antaa tuntomerkit eliöistä, jotka uhkaavat Suomen alkuperäisluontoa. Verkkopalvelu esittelee sanoin ja kuvin runsaat sata kasvi-, eläin- tai muuta eliölajia. 

Portaalin avulla myös kerätään tietoa vieraslajien levinneisyydestä. Kuka tahansa voi ilmoittaa netissä havaintonsa vaikkapa jättipalsameista, jättiputkia ja espanjansiruetanoista. Vieraslajeihin liittyvä tutkimushanke on osoittanut, että juuri valppaus on torjunnassa tärkeätä.  

Suomessa on lähes 160 haitallista vieraslajia. Niiden seurantaan ja hävittämiseen tulee lähivuosina uutta lainsäädäntöä. Euroopan Unioni laatii parhaillaan asetusta, joka määrittelee esimerkiksi maanomistajien oikeuksia ja velvollisuuksia. Vuonna 2016 valmistuu lista haitallisista lajeista, joiden hallinta, myynti ja levitys kielletään EU:n alueella.

Lue myös:

    Uusimmat