Haiseeko hengityksesi valkosipulilta? Nämä ruoat auttavat

Vältteletkö valkosipulileipää, koska pelkäät hengityksesi haisevan loppupäivän? Ei hätää, jotkin ruoat vähentävät valkosipulin hajua hengityksessä!

Valkosipulin syömiselle on monta hyvää syytä. Sen lisäksi, että valkosipuli tuo ruokiin miellyttävän maun ja tuoksun, siitä on myös hyötyä terveydelle. Tutkimukset osoittavat, että valkosipuli voi alentaa riskiä sairastua esimerkiksi rinta-, vatsa-, kurkku- ja ihosyöpiin. Siitä on myös hyötyä sydämen terveydelle, sillä sen on osoitettu estävän verihyytymien muodostumista. Terveyshyötyjen taustalla ovat valkosipulin sisältämät sulfidit.

Kotikokkien kannattaa kuitenkin huomioida, että sulfidit eivät vapaudu, jos valkosipulia ei murskata tai silputa. Sulfidien tulisi myös antaa kehittyä noin 15 minuutin ajan ennen valkosipulin syömistä tai sen kypsentämistä.

Valkosipulin sulfideissa on kuitenkin yksi huono puoli. Niin hyvää kuin ne elimistölle tekevätkin, jättävät ne suun pahanhajuiseksi. Jotkin tietyt ruoat saattavat kuitenkin tarjota helpotusta hajun poistamiseksi. Lue, mistä ruoista voi olla hyötyä hajun karkottamiseksi!

Omenat

Tutkimukset ovat osoittaneet, että omenan syöminen saattaa vähentää valkosipulin hajua suussa. Omenan polyfenolit hajottavat valkosipulin haisevia rikkiyhdisteitä.

Pinaatti

Myös pinaatissa on polyfenoleita. Ruokatieteen professorin, Sheryl Barringerin, mukaan pinaattien ja omenoiden polyfenolit pitäisi sekoittaa valkosipuliin rikkiyhdisteiden hajottamiseksi. Pinaatti ja valkosipuli sopivatkin onneksi hyvin yhteen!

Basilika ja persilja

Basilika ja persilja kuuluvat myös polyfenoleita sisältäviin ruokiin ja ne sopivatkin hyvin yhteen valkosipulin kanssa. Niitä ei kuitenkaan tarvitse sekoittaa samaan ruokaan. Niiden valkosipulihengitystä vastaan taistelevista ominaisuuksista voi hyötyä myös syömällä niitä erikseen, kunhan ne kuitenkin syödään saman aterian aikana kuin valkosipulikin.

Maito

Erään tutkimuksen mukaan maito saattaa olla erityisen tehokas karkottamaan valkosipulin hajun hengityksestä. Tämä pätee erityisesti silloin, kun maito juodaan ennen valkosipulia sisältävää ateriaa tai sen aikana. Tutkijat huomasivat, että maito tehosi hajuun tehokkaammin kuin muut testatut ruoat, kuten luumut, basilika ja munakoiso.

– Maidon sisältämä vesi huuhtelee suun, mutta kyse ei ole vain vedestä, vaan rasvasta, Barringer selittää.

Tutkimuksessa kävikin ilmi, että täysmaito tehosi hajuun paremmin kuin rasvaton versio.

Vihreä tee

Vihreän teen juominen ennen valkosipulia sisältävää ateriaa tai sen aikana saattaa myös vähentää valkosipulin hajua. Vihreä teekin sisältää nimittäin polyfenoleja, jotka tekevät tuhojaan rikkiyhdisteille.


(MTV LIFESTYLE)

Lähde: Eating Well

Lue myös:

    Uusimmat