Haaveiletko pitkistä hiuksista? Lue 10 vinkkiä kutrien kasvatukseen

Hiusten kasvatus on kärsivällisyyttä vaativa projekti. Lue kymmenen vinkkiä, miten kasvatat pitkät ja terveet hiukset.

Vaikka hiustenpidennykset ovat viime vuosien aikana kasvattaneet suosiotaan, toivoo moni myös saavuttavansa pitkät hiukset luonnollisen keinoin. 

Pitkien hiusten kasvattaminen vie paljon aikaa. Jos mielii saada terveennäköiset ja paksut hiukset, kannattaa myös kampaajalla käydä säännöllisesti leikkauttamassa kuivat latvat pois. 

Pitkät hiukset ovat monta vuotta vanhaa ainesta, joten tehohoitojen merkitystä ei voi tarpeeksi korostaa. Good Housekeeping listasi 10 vinkkiä, joilla hiusten kasvu on taattu.

1. Kasvupyrähdys ei tapahdu yhdessä yössä

Hiusten kasvatusprojekti on aikaa vievä projekti. Tavallisesti hiukset kasvat vain noin pari senttiä kuussa, mutta kasvuvauhti on yksilöllistä. Toisten hiukset kasvavat nopeammin kuin toisten. Ole siis kärsivällinen.

2. Sakset ovat ystäväsi – vaikket uskoisi

Kuivien latvojen leikkaaminen säännöllisesti pitää hiuksesi terveennäköisinä. Jos latvoja ei silloin tällöin siisti, alkavat kuivat latvat katkeilla. Lopputuloksena hiukset voivat jopa lyhentyä – tai ainakin ohentua latvasta. Latvojen leikkaus kannattaa tehdä säännöllisesti noin 10–12 viikon välein.

3. Muista hoitoaine

Rakennepaikkaava hoitoaine auttaa säilyttämään hiukset hyväkuntoisina. Kuumakäsittely, kuten muotoiluraudan tai hiustenkuivaimen käyttö, sekä värjääminen ohentavat ajan myötä hiuksia. Muista myös suojata hiukset lämpösuojan sisältävällä muotoilutuotteelle.

4. Älä pese liikaa

Shampoon tarkoitus on pestä päänahka puhtaaksi liasta ja muotoilutuotejäämiltä, mutta liika peseminen poistaa myös hiuspohjan luonnollisia tärkeitä öljyjä, jotka auttavat myös uuden hiuksen kasvamista. Kun käytät shampoota, hiero sitä vain päänahkaasi. Pituudet eivät tarvitse peseviä ainesosia – niille riittää huuhteluveden mukana tuleva lempeämpi shampoohuuhtelu.

5. Tehohoitoa joka viikko

Jos hiuksesi yltävät yli olkapäidesi, ovat hiusten latvat jo useita vuosia vanhoja. Ne siis tarvitsevat toisinaan erityistä hoitoa. Esimerkiksi oliivi- tai kookosöljy sopii tarkoitukseen hyvin. Levitä öljyä pyyhekuivien hiusten pituuksiin ja anna vaikuttaa 10 minuutin ajan. Pese hiukset lopuksi normaalista shampoolla ja käytä lopuksi kosteuden lukitsevaa hoitoainetta.

6. Aloita harjaaminen latvasta

Jos harjaat hiuksiasi ahkerasti, saatat tehdä fyysistä harmia hiuksillesi. Varsinkin, jos hiukset ovat märät, ovat ne hauraimmillaan ja katkeavat helposti. Aloita harjaaminen varovasti latvasta ja etene kohti hiuspohjaa.

7. Älä käytä puuvillaista tyynyliinaa

Satiini on pehmeämpää kuin puuvilla, eikä se saa aikaan samanlaista hankausta kuin puuvilla. Satiininen tyynyliina ei myöskään saa aikaan takkuja, etkä herää aamulla hiukset pystyssä.

8. Älä kiedo pyyhettä hiusten ympärille

Pyyhkeeseen kiedotut märät hiukset katkeavat herkästi. Pyyhe myös usein kierretään tiukalle, jolloin kaikkein hennoimmat hiukset, jotka ympäröivät kasvojasi, katkeavat. Jos märät hiukset on saatava ylös suihkun jälkeen, käytä esimerkiksi puuvillaista t-paitaa.

9. Vaihda ponnarin paikkaa

Jos pidät hiuksiasi paljon ponnarilla, kannattaa ponnarin paikkaa vaihtaa välillä. Ponnari saattaa jo sellaisenaan repiä mukaansa hiuksia, mutta paine aiheuttaa myös aina rasitusta hiuksille.

10. Huuhtele hiukset kylmällä vedellä

Kylmä vesi sulkee hiuksen suomut ja tekee hiuksista näin kiiltävät ja sileät. Hiukset lukitsevat tehokkaammin kosteutta, kestävät paremmin kuumuutta ja katkeilevat vähemmän. Muutama sekunti kylmän veden alla riittää. Kokeile, jollet usko!

Lue myös:

    Uusimmat