Haaveena paksut, terveet hiukset? Vältä näitä pahoja tapoja

Moni meistä haaveilee paksuista, hyvinvoivista hiuksista, mutta tuhoaa tavoitteensa väärillä hiustenhoitorutiineilla. Vältä seuraavia tapoja hiustesi terveyden vuoksi.

Oletko huomannut hiustesi ohenevan? Muun muassa hiusten säännöllinen värjäys ja käsittely rasittavat hiuksia, ja altistavat hiuksesi katkeamiselle. Muista myös välttää seuraavia toimia, jotta hiuksesi pysyisivät mahdollisen paksuina ja terveinä.

Auringossa kylpeminen

Vaikka auringonotto ei kuuluisikaan lempiharrastuksiisi, hiuksesi altistuvat silti auringon UV-säteilylle. Säteily kuluttaa hiuksia, ja vähentää hiusten voimaa ja joustavuutta. Pitkäaikainen altistuminen UV-säteille heikentää ja rikkoo hiusten rakennetta.

Suosi aurinkoisella kelillä hattuja ja liinoja. Kampaamoissa ja kaupoissa on myös myynnissä hiustenhoitotuotteita, jotka sisältävät UV-suojan.

Kuumat suihkut

Kuulutko heihin, jotka pitkän työpäivän jälkeen rentoutuvat pitkän, kuuman suihkun avulla? Tämä tapa ehkä vähentää stressiäsi, mutta myös luultavasti tekee hallaa hiuksillesi.

Kuuma vesi kuivattaa hiussäikeitä, aivan kuten myös ihoa. Kuivat ja hauraat hiukset katkeilevat helpommin. Kun peset kuumalla vedellä hiuksesi, peset pois hiusten omia suojaavia öljyjä, ja päänahkasi huokoset yrittävät muodostaa lisää öljyä. Huokoset käyvät ylikierroksilla, mikä voi vahingoittaa hiusjuuria, ja johtaa ylimääräiseen hiustenlähtöön.  Pyri siis pesemään hiukset mahdollisimman viileällä vedellä.

Tiukka dieetti

Kun olet tiukalla, vähäkalorisella dieetilla, elimistösi suuntaa saamansa vähäiset energiamäärät kehon elintärkeiden toimintojen ylläpitoon. Näitä ovat muun muassa aivojen ja sydämen toiminta. Sen sijaan energiaa ei riitä vähemmän olennaisiin toimintoihin, kuten hiusten kasvuun.

Jottet tuhoaisi dieetilläsi hiuksiasi, lisää ruokavalioosi vähärasvaista proteiinia, jota saat esimerkiksi syömällä kalaa, kanaa, linssejä ja papuja. Hiukset koostuvat lähinnä proteiinista, joten tarpeellinen proteiinin saanti on hiusten terveyden kannalta oleellista.

Märkien hiusten käsittely

Hiukset ovat hauraimmillaan silloin, kun ne ovat märät, eli täynnä vettä. Silloin hiuksen suojaava pintakerros on hieman koholla, ja hiukset ovat tavallista alttiimpia katkeamaan ja taipumaan.

Kampaa tai harjaa hiukset aina ennen suihkua, jotta välttyisit ylimääräiseltä harjaamiselta suihkun jälkeen. Kun kuivaat hiukset pyyhkeellä suihkun jälkeen, älä hiero kovakouraisesti, vaan painele hiuksia pyyhkeellä.

Tiukat kampaukset

Pidätkö aina pitkiä hiuksiasi tiukalla poninhännällä tai letillä? Tiukkien kampausten käyttäminen vaurioittaa karvatuppia ja luo niihin arpia, jonka vuoksi tupit voivat tuhoutua kokonaan, niin ettei hius kasva enää normaalisti. 

Yritä siis pitää hiuksia auki niin usein kun mahdollista. Pidä hiuksia auki etenkin nukkuessasi, jolloin hiukset kärsivät myös hankautuessa tyynyä vasten. Jos laitat hiukset ponnarille tai letille, koita tehdä kampauksesta sen verran löysä, ettei se kiristä ihoasi.

Liian pitkä pesuväli

Nyt kun kuivashampoo on osa kauneusarsenaaliamme, on helppoa olla pesemättä hiuksia muutamaan päivään. Tämä ei kuitenkaan tee välttämättä hyvää hiuksillemme. Hiustuotteiden tai hilseen kertyminen päänahkaan voi tukkia karvatuppemme, ja häiritä hiusten kasvua.

Vältä liian pitkiä ja säännöllisiä taukoja hiusten pesussa. Silloin lika, tuotejäämät ja öljy voivat tukkia päänahan huokoset. Pese hiukset esimerkiksi  joka toinen päivä, etenkin jos olet hikoillut runsaasti, tai käytät paljon hiustuotteita.

Pitkäkestoiset muotoilutuotteet

Jos hiuslakkasi tai hiusgeelisi tuoteselostuksessa sanotaan, että tuotetta käyttämällä saat hiuksiisi pitkäkestoisen tuen, saattaa tuotteen käyttö altistaa hiuksesi myös katkeilulle. Pitkäkestoista tukea lupaavat tuotteet sisältävät usein alkoholia, joka tekee hiuksista kuivat ja hauraat. 

Vältä siis tuotteita, jotka tekevät hiukset jäykiksi tai tahmeiksi. Valitse sen sijaan hellävaraisempia muotoilutuotteita, kuten erilaisia muotoiluvoiteita, jotka pitävät hiukset kosteampana, eivätkä aiheuta kitkaa hiuksia harjatessa.

Lääkkeet ja ehkäisypillerit

Tietyt lääkkeet, kuten statiinit, mielialalääkkeet ja verenpainelääkkeet voivat aiheuttaa hiustenlähtöä. Lääkkeet voivat häiritä normaalia hiusten kasvua.

Puhu lääkärisi kanssa lääkkeidesi mahdollisista sivuvaikutuksista, ja vaihtoehtoisista lääkevalmisteista.

Jos kuulut niihin naisiin, joilla hormonaaliset muutokset aiheuttavat herkästi hiusten harventumista, vääränlaiset ehkäisypillerit saattavat aiheuttaa myös hiusten lähtöä. Jotkut pillerit sisältävät androgeenejä. Nämä hormonit voivat aiheuttaa hiustenlähtöä naisilla, jotka ovat herkkiä kyseiselle hormonille.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja