Mainos

Haapalan kommentti: Mietitäänpä hetki ennen populismisyytteiden linkoamista

Presidentti Sauli Niinistö ei uudenvuodenpuheessaan maininnut sanallakaan, että hän on jo pyytänyt pudottamaan omaa palkkiotaan yli viidenneksellä.

Joku edeltäjistä olisi saattanut niinkin tehdä.

Siitä huolimatta on selvää, että Niinistön pyynnöstä leikata omaa palkkiotaan alkaa huutomyrsky. Arvata sopii ensimmäisen huudahduksen avaussanat: Populismia, populismia!

Ehkä kuitenkin kannattaa edes hetki pysähtyä tämän eleen edessä. Ehkä presidentti todella yrittää näyttää omalla esimerkillään, miten asioita voi myös hoitaa.

Tuoreimmat esimerkit menevät nimittäin toisin päin. Tuoreista tuorein on Helsingin kaupunginjohtajan Jussi Pajusen kuukausipalkka, joka nousi vuodenvaihteessa kuudella prosentilla 14 422 eurosta 15 287 euroon. Olkoonkin, että yksityissektoriin verrattuna palkka ei ole suuri, korotuksen ajankohta oli suorastaan mauton.

Ja mitä tulee yksityissektoriin, muutamat viime vuodet ovat tehneet enemmän hallaa yhteispelille tässä maassa kuin mikään. Niinistö sanoi uudenvuodenpuheessaan ahneuden olevan merkki oikeudentunnon kuihtumisesta. Se ei ole huonosti sanottu.

Hakematta tulee mieleen Fortumin ex-tj. Mikael Lilius tai vaikka Outokummun ex-tj. Juha Rantanen, joka sai ensin potkut ja sen päälle 530 000 euron vuosieläkkeen. Presidentin vuosipalkkio on - siis virassa ja täydessä työssä - 160 000 euroa, jatkossa 126 000 euroa. Käytännössä monopolifirmaa johtanut Lilius kuittaa pelkkää eläkettä saman verran - kuukaudessa.

Finnair puolestaan maksoi johdolleen samaan aikaan stay-bonuksia, kun henkilökuntaa pantiin kilometritehtaalle.

Sekin on syytä muistaa, että presidentin palkkio on veroton, kämppä ja palvelut tulevat valtion puolesta. Eli ei Niinistö toki nälkään kuole jatkossakaan.

Mutta esimerkki on nyt annettu.

Hallitusneuvotteluissa kirjattiin, että ministereiden palkkoja leikataan viidellä prosentilla. Nyt kun presidentti ja hallitus ovat esimerkkinsä antaneet, sopii kysyä mitä tekee eduskunta ja kansanedustajat. Kansanedustajan palkkiossa ei ole juuri hurraamisen varaa, mutta nyt eduskuntakin joutuu miettimään, lähteekö se esimerkkitalkoisiin mukaan.

Yksi mielenkiintoinen piirre presidentin palkkion alentamisessa liittyy myös eläkeläispresidentteihin Mauno Koivistoon, Martti Ahtisaareen ja Tarja Haloseen. Presidentin eläke on 60 prosenttia virassa olevan presidentin palkkiosta - eli tarvitaan lakimuutos myös presidentin eläkkeistä.

Voi kuvitella, että Koivistoa muutos ei hetkauttaisi suuntaan tai toiseen, siksi umpinuukana entinen valtiovarain- ja pääministeri opittiin tuntemaan. Vieläköhän Tellervo parsii Manun sukatkin?

Näistä kahdesta muusta en menisi vannomaan.

Tekstissä on korjattu Jussi Pajusen palkankorotus kuudeksi prosentiksi 10 kymmenen prosentin sijaan. Pajuselle esitettiin 10 prosentin palkankorotusta.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.