Gynekologi kohautti kertomalla, että synnytys voi johtaa "vaginan tippumiseen" – tästä on kyse

Gynekologiset laskeumat ovat yleisiä ongelmia, joista kuitenkin vaietaan usein.

Amerikkalainen gynekologi Jocelyn Fitzgerald on kohahduttanut Twitterissä paljastamalla, että lasten saaminen voi johtaa "vaginan tippumiseen".

Jos twiitti ei näy, voit avata sen tästä.

Lähes 100 000 tykkäystä keränneessä huhtikuisessa twiitissään Fitzgerald sanoo olevansa harmissaan niiden naisten puolesta, jotka eivät tienneet asiasta ennen ongelmien ilmaantumista. Vaikenemisesta gynekologi syyttää miesvaltaista yhteiskuntaa.

– Olen todella pahoillani, että patriarkaatti pelkäsi niin pitkään, mitä tällä tiedolla tekisitte, Fitzgerald kirjoittaa.

Pelko "vaginan tippumisesta" voisi saada naiset esimerkiksi epäröimään lastenhankintaa.

Videolla kerrotaan, mitkä syyt oikeasti johtavat lapsettomuuteen. Juttu jatkuu videon alla.

Gynekologinen laskeuma kehittyy joka toiselle naiselle

”Vaginan tippuminen” on raflaava ilmaisu gynekologisille laskeumille. Ne ovat yleisiä naistenvaivoja, joiden suurimpia riskitekijöitä ovat raskaus ja synnytys. Molemmat heikentävät synnytinelimiä kannattelevaa lantionpohjaa, minkä seurauksena kohtu, emättimen pohja, virtsarakko, peräsuoli tai jokin näiden yhdistelmä voi pullahtaa ulos.

Lievä laskeuma on oireeton. Tavallisin laskeuman merkki on pullistuman tunne, minkä lisäksi usein esiintyy virtsaamiseen ja ulostamiseen liittyviä ongelmia.

Raskaudenaikaiset laskeumat paranevat yleensä itsestään, ja tavallisesti vaiva ilmaantuu vasta 20–30 vuotta ensimmäisestä synnytyksestä. Väestön ikääntyessä gynekologiset laskeumat todennäköisesti yleistyvät.

Yliopistosairaanhoitopiirien ylläpitämän Terveyskylä-sivuston mukaan jopa puolelle naisista kehittyy jossakin elämänsä vaiheessa vaaraton mutta elämänlaatua heikentävä laskeuma. Kuitenkin vain 10–20 prosenttia hakeutuu vaivan vuoksi hoitoon.

Gynekologisten laskeumien ehkäisy

BuzzFeed-sivuston haastattelema Jocelyn Fitzgerald kokee, että yleisyydestään huolimatta gynekologisia laskeumia hävetään ja niistä vaietaan. Fitzgeraldin mukaan lähes jokainen hänen hoitamansa potilas olisi toivonut tietävänsä riskin koskevan itseään aiemmin.

Vaikka lapsihaaveita ei olisi haudannut "vaginan tippumisen" pelossa, olisi riittävän ajoissa saatu tieto voinut auttaa näitä naisia pienentämään laskeuman riskiä.

Aktiivinen lantionpohjan lihasjumppa heti synnytyksen jälkeen sekä vatsansisäistä painetta lisäävän ylipainon välttäminen auttavat ennaltaehkäisemään gynekologisia laskeumia.

Pariskunta käytti hurjan summan rahaa hedelmöityshoitoihin – katso alla olevalta videolta Suvin koskettava reaktio, kun raskaustesti näytti vihdoin positiivista!

Lue myös:

    Uusimmat