Grillikestit kalliolla

Kesän suuria iloja on ruuan laittaminen ja nauttiminen luonnon helmassa. Kauniilla kelillä ei kenenkään tarvitse viettää aikaansa sisällä keittiössä häärien. Ulkona keittiön voi perustaa vaikka rantakalliolle. Ruoanvalmistus sujuu kallion kupeessa mukavasti kunnollisen leikkuulaudan ja veitsen avulla, laskutilana ja lisäapuna toimii tarvittaessa muutama kulho. Retki- tai kertakäyttögrillit ovat näppäriä ottaa mukaan vaikka rannalle.

Grilliruoan herkullisuus syntyy kunnollisista raaka-aineista ja maukkaista marinadeista. Kaupassa on erilaisia valmiiksi marinoituja ja myös marinoimattomia lihoja. Hyvä marinadi on helppo tehdä myös itse. Se syntyy öljystä, hunajasta, soijasta, sitruunamehusta ja mausteista.

Kesäruuan ei tarvitse olla monimutkaista. Raaka-aineiden pikainen esikäsittely kotona helpottaa ruuanvalmistusta ulkona. Esimerkiksi marinadit kannattaa valmistaa hyvissä ajoin. Lihat voi kuljettaa grillauspaikalle kätevästi pussissa marinadissaan. Lihojen mehevyys säilyy oikeilla kypsyysasteilla, vähärasvaiset lihat kuivuvat grillissä hetkessä. Grillaajan on syytä pysyä valppaana ja tarkkailla kypsymistä lihapaloja säännöllisesti käännellen.

Grilliruokia

Kaslerit saavat vaihteeksi pintaansa raikkaan välimerellisen sitruunamarinadin. Jos saatavilla on paksuja rosmariinin oksia, voi niitä käyttää vartaiden tapaan pujottamalla oksat pihvien lävitse. Pihvit voi tarjota suoraan rosmariinivartaasta.

Broilerin grillaaminen tuntuu usein hankalalta. - Liha palaa päältä ja jää sisältä raa'aksi. Broilerit kannattaa grillata pieninä paloina ja lihaan on hyvä leikata syviä viiltoja kypsymistä nopeuttamaan. Broilerinnuijat eli koipipalat ovat herkullisia ja käteviä sormisyötäviä kaiken ikäisille.

Vartaisiin sopivat erilaiset lihat, kasvikset ja hedelmät. Naudan entrec te eli välikyljys on mehevää grillilihaa. Vartaiden grillaus sujuu näppärimmin, kun raaka-aineet pilkotaan mahdollisimman tasakokoisiksi. Aineksille riittää pelkkä öljyllä sively. Vartaiden kanssa sopii tarjottavaksi erilaiset maustekastikkeet, joita löytyy valmiinakin useita eri vaihtoehtoja.

Grillissä voi valmistaa koko aterian. Lihan lisäkkeet kypsyvät samassa tahdissa lihojen kanssa. Kasviksia kannattaa grillata reilun kokoisina paloina. Uusista perunoista voi loihtia sipulin varsien kanssa perunasalaatin. Vanhat perunat kääräistään esikeitettynä folioon ja kypsennetään loppuun suoraan hiilloksen päällä. Nämä nokiperunat ja grillimakkara omena-currytahanalla maistuvat, jos nälkä vielä yllättää kesken juhannusjuhlien. Jälkiruoaksi tarjotaan tietenkin mansikoita ja grillattuja hedelmävartaita.

Reseptit:

Herkullisia kesähetkiä grillin ympärillä! (Finfood Lihatiedotus, kuvat: Sanna Peurakoski Studio Piquant)

Lue myös: Kokoonnutaan grillin äärelleKesän huippumakujaJuhannuksen taioista ja muista perinteistä voit lukea lisää Helmestä: Juhannuksena tehdään taikoja.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja