Mainos

Gran Turismo Sport uunista ulos – MTV paikalla julkaisutapahtumassa Italiassa

Gran Turismo -pelisarjan ensimmäisen osan julkaisusta tulee jouluna kuluneeksi 20 vuotta. Vierailimme sarjan viimeisimmän osan, Gran Turismo Sportin, julkaisutapahtumassa Italian Modenassa. Peli julkaistiin Euroopassa tänään keskiviikkona – neljä vuotta edellisen osan jälkeen.

Tämä syksy on ollut realististen ajosimulaattoreiden ystäville silkkaa ilotulitusta. Kuukauden sisällä on julkaistu sekä Project CARS 2 että Forza Motorsport 7 – ja nyt kolmikon täydentää Gran Turismo Sport. 

Muun muassa urheilullisesta kilvanajosta, aiempaa pidemmälle kehitetyistä online-ominaisuuksista ja virtuaalitodellisuuden hyödyntämisestä saimme maistiaisen Italian Modenassa järjestetyssä julkaisutapahtumassa. Paikalla oli satakunta toimittajaa ympäri maailmaa, joille pelisarjan tuottaja ja isä, Kazunori Yamauchi, tarjosi katsauksen sarjan uusimpaan osaan.

Yamauchi painotti, että GT Sport on nimestään huolimatta täysiverinen Gran Turismo. Moni on muuta väittänyt ja vielä useampi epäillyt. GT Sport pitää sisällään kaiken sen, mitä aiemmatkin osat, mutta painottuu vakavampaan kilvanajoon ja nostaa online-kisaamisen ensimmäistä kertaa sarjan historiassa parrasvaloihin. Parempi myöhään kuin ei milloinkaan.

Sarjan aiemmissa osissa pelaaja on saanut nauttia reippaasti yli tuhannesta eri autosta ja kymmenistä eri radoista. Tällä kertaa Polyphony on kuitenkin päätynyt huomattavasti suppeampaan valikoimaan, sillä GT Sportissa on tyytyminen 177 autoon ja 27 versioon 19 eri radasta. Niiden yksityiskohtaisuus on kuitenkin mykistävällä tasolla ja erityisesti PlayStation VR -virtuaalilasien käyttäjät pääsevät nauttimaan autojen erittäin realistisista ohjaamoista.  

Askel kilpapelaamisen maailmaan

Gran Turismo Sportin kehityksessä on ollut mukana myös kansainvälinen autourheiluliitto FIA. Yksi pelin merkittävimmistä ominaisuuksista on sen kilpailullinen pelimuoto, jossa pärjäämällä on mahdollista ansaita FIA:n virallisia lisenssejä oikeille kilparadoille. Lisäksi pelin sisäisen online-kilpasarjan voittaja palkitaan samassa gaalassa F1- ja WRC-sarjojen mestareiden kanssa.

Yamauchi paljasti yhdessä FIA:n edustajan kanssa pokaalin, jota virallisen kilpasarjan mestari pääsee nostelemaan. Se on laserintarkka jäljennös italialaisen taidemaalarin ja kuvanveistäjän Umberto Boccionin (1882–1916) Jatkuvuuden ainutkertaisia muotoja tilassa (Unique Forms of Continuity in Space, 1913) -veistoksesta, joka on tällä hetkellä näytillä Tate Modern -museossa Lontoossa. Kuva veistoksesta löytyy myös italialaisen kaksikymmensenttisen taustapuolelta.

Polyphony Digital -pelistudio on suhtautunut kilpailulliseen pelaamiseen vakavasti jo pitkään. Vuonna 2008 käynnistynyt GT Academy -ohjelma on nostanut vuosien varrella useita Gran Turismo -virtuooseja oikeiksi kilpakuljettajiksi eri sarjoihin. Mutta Gran Turismo Sportin myötä on luvassa virallista tunnustusta myös heille, jotka nauttivat pelkästään pelaamisesta, eivätkä välttämättä haaveile oikean kilpa-autoilijan urasta.

Yhteistyö FIA:n kanssa on kuitenkin tuonut tullessaan myös yhden hieman ikävämmän ominaisuuden. Uudesta GT Sportista on nimittäin käytännössä mahdotonta nauttia, mikäli internetyhteytesi tai pelin omat serverit ovat poissa linjoilta, koska kaikki tallennetaan suoraan pilveen. Kilpaileminen tekoälyä vastaan on mahdollista, mutta edistymistäsi ei tallenneta lainkaan, mikäli pilvipalveluun ei ole yhteyttä. Autojen ostaminen, omien autojen tutkiminen ja jopa valokuvien ottaminen on estetty, jos yhteyttä ei ole. Tällä on tarkoitus estää väärinkäytöksiä, joilla pelaajat voisivat saada etua virallisissa kilpailuissa. Sonyn edustajan mukaan GT Sport tallentaa paikallisesti ainoastaan itse laitteen asetuksiin, kuten käytettävään resoluutioon tehdyt muutokset tai HDR-ominaisuudella varustettujen televisioiden käyttäjien omat kalibroinnit.

"One more thing"

Yamauchi lainasi Steve Jobsin kuuluisia sanoja lopetellessaan omaa osuuttaan illan tilaisuudessa. Hänellä oli vielä yksi asia; hän halusi kertoa tarinan siitä, miten yksi kaikkien aikojen kilpa-autoilijoista, Lewis Hamilton, päätyi mukaan peliin.

Pelaajan mentorina uudessa Gran Turismossa nähtävä Hamilton on kolminkertainen F1-maailmanmestari. Hän opastaa pelaajia kilpa-autoilun saloihin ja vie pidemmälle sen, mitä Gran Turismo 6:n ajokoulussa tehtiin Sebastian Vettelin kanssa.

– Eräänä päivänä Lewis otti minuun yhteyttä ja ilmoitti haluavansa tavata. Ajattelin välittömästi, että nyt meillä on mahdollisuus tehdä jotain todella hienoa, Yamauchi kertoi.


Yamauchilla ja Hamiltonilla on enemmän yhteistä kuin aluksi voisi kuvitella. Kumpikaan heistä ei esimerkiksi elänyt lapsuuttaan yltäkylläisyydessä, vaan menestyksen avaimet on hankittu kovalla työllä.

– Lewis teki minuun välittömästi vaikutuksen. Hän on hyvin aito ihminen, Yamauchi kehui.

Peliin on tehty Hamiltonin kanssa viisi noin puolen tunnin mittaista videota. Niissä ei anneta oppeja pelkästään ajamiseen, vaan myös mielenhallintaan ja kilpa-autoilijan elämään yleisestikin. Myös Yamauchi itse on niittänyt menestystä tosielämän kilparadoilla.

Medialle esitetyllä videolla esiintynyt Hamilton luonnollisesti tunnustautui pelisarjan kovaksi faniksi. Hän kertoi, kuinka hänen vanhempansa ja isovanhempansa aikoinaan ostivat hänelle ensimmäisen PlayStationin ja sille alkuperäisen Gran Turismon. Vaikka konsolia ja lempipeliä oli toivottu pitkään ja hartaasti, oli ne myytävä pian, sillä kilpa-autoilua jo tuolloin harrastanut poika tarvitsi uuden kypärän.

***

2:16

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.