GRAFIIKKA: Täällä läpäiset inssin todennäköisimmin

Ajokortin saaminen vaatii hyväksytyn ajokokeen. Läpipääsyprosentit vaihtelevat kuitenkin maakunnittain – missä inssin läpäisee helpoiten?

Tilastollisesti miehet läpäisevät poikkeuksetta ajokokeen hyväksytysti useammin kuin naiset. Yllättävää on kuitenkin se, että Keski-Pohjanmaalla sekä miehistä että naisista ensimmäisellä yrittämällä pääsi molemmista 76 prosenttia läpi.

Esimerkiksi Etelä-Karjalassa miehistä kortin sai ensimmäisellä yrittämällä 69 prosenttia ja naisista 59 prosenttia eli ero miesten ja naisten välilä on 10 prosenttia.

Myös maakuntakohtaisia eroja löytyy. Esimerkiksi Päijät-Hämeessä miehistä läpi pääsi huikeat 88 prosenttia ja naisista 80 prosenttia.

Pienimmät läpipääsyprosentit löytyivät Varsinais-Suomesta, jossa ensimmäisellä yrittämällä ajokokeen läpäisi naisista 57 prosenttia ja miehistä 67 prosenttia.

Ajokortin tarpeellisuus saattaa selittää eroja

Maakunnittaiset erot vaihtelevat kartalla rajusti. Mistä erot johtuvat?

– Taustalla vaikuttavia tekijöitä voivat olla motiivit eli kiinnostus autoihin ja ajamiseen, ajo-oikeuden tarpeellisuus sekä sosiaalisen ympäristön vaikutus, arvioi Trafin erityisasiantuntija Elina Uusitalo.

Myös aiempi ajokokemus esimerkiksi mopolla tai kevytmoottoripyörällä saattavat selittää parempaa osaamista ajokokeessa.

Uusitalo epäilee myös, että saadussa ajo-opetuksessa on selittäviä eroja:

– Huomioidaanko opetuksessa erilaiset oppijat ja tarpeet? 

Katso alta grafiikka.Grafiikka: Annika Syvälähde

Lähde: Trafi (tilastot vuodelta 2014)

Lue myös:

    Uusimmat