Googlen sisaryhtiö Waymo tilasi 62 000 Chrysler-tila-autoa robottitaksipalveluunsa

Googlen sisaryhtiö, itseajavia robottiautoja kehittävä Waymo on tilannut Fiat Chrysler Automobilesilta 62 000 Chrysler Pacifica -tila-autoa toimitettavaksi tulevina vuosina, kertoo The Verge.

Waymo-käyttöön muunnetut Pacificat on toteutettu Waymon ja Chryslerin insinöörien yhteistyössä ja varustettu itseajamiseen vaaditulla kamera-, anturi-, tutka- ja lidar-tunnistinarsenaalilla. Autot ovat ladattavia plug-in-hybridejä. Ne eroavat normaalista niin sähköistykseltään, voimalinjaltaan, rungoltaan kuin rakenteeltaan itsejamisen mahdollistavan tekniikan mukaan tuomisen mahdollistamiseksi mahdollisimman integroidusti.

Uusi laajennettu tilaus on jatkoa aiemmalle, jolloin Waymo ja Fiat Chrysler sopivat tuhansien autojen toimituksista. Nämä tuhannet autot on laskettu mukaan nyt ilmoitettuun yhteensä 62 000 auton tilaukseen. Toimitukset tilauksesta ovat alkamassa vielä tämän vuoden aikana. Yhtiöt eivät ole kertoneet diilin hintalappua, mutta noin 40 000 dollarin listahinnalla kyse olisi kevyesti miljardiluokan kaupasta. Kummaltakaan puolelta kyse ei ole yksinoikeussopimuksesta, vaan molemmat ovat vapaita tekemään yhteistyötä myös muiden kanssa.

Lisäksi Waymo ja Fiat Chrysler keskustelevat, kuinka ne voisivat jatkossa myydä Waymon teknologialla varustettuja autoja asiakkaiden omistamiksi autoiksi robottitaksipalvelun tarjoamisen ohella.

Toistaiseksi Waymon käytössä on ollut noin 600 Chrysler-tila-autoa, joista 100 toimitettiin jo vuonna 2016 ja 500 viime vuoden aikana. Waymo hyödyntää autoja sisäisten testiensä ohella Early Rider -ohjelmassa Phoenixissa, Arizonassa, jossa autoilta kyytejä voivat tilata myös testiryhmään valitut asiakkaat. Google on testannut autojaan jo myös täysin ilman ihmiskuljettajaa ratin takana.

Chrysler-tila-autojen lisäksi Waymo on kertonut hankkivansa robottitaksipalveluunsa Jaguarin sähköisiä I-Pace-katumaastureita 20 000 kappaletta.

Waymon on arvioitu yleisesti johtavan itseajavien robottiautojen kehitystyötä, mutta sen lisäksi lukuisat teknologiayhtiöt ja käytännössä kaikki autonvalmistajat tekevät asian parissa vimmatusti tutkimusta ja tuotekehitystä. Waymon ja Fiat Chryslerin diili ei ole edes ainoa merkittävä peliliike alalla tämän viikon aikana: aiemmin japanilainen SoftBank kertoi sen Vision Fund -sijoitusrahaston panostavan jopa 2,25 miljardia dollaria General Motorsin Cruise-yksikköön. Sijoituksella vauhditetaan kaupallisen robottitaksipalvelun avaamista ensi vuoden aikana.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja