Google lisää taas tekoälyä palveluihinsa – kirjoittaa sähköpostit ja jopa soittaa puhelut puolestasi

Google on I/O 2018 -tapahtumassaan esitellyt suunnitelmiaan tuoda tekoälyä entistä vahvemmin osaksi palveluitaan. Uudistuksia on tulossa muun muassa Gmailiin, Google Kuvat -sovellukseen kuin Assistant-virtuaaliavustajaan ja News-uutispalveluunkin.

Gmail

Gmail on saamassa Smart compose -nimisen toiminnon, joka nimensä mukaisesti auttaa sähköpostiviestin luomisessa. Esimerkiksi ravintolailtaa suunnitellessa palvelu osaa hyödyntää aiemmin oppimiaan tietoja uuden viestin luomisessa esimerkiksi osoitteiden ja kellonaikojan osalta.

Sähköpostiviestejä kirjoittava Smart compose -toiminto on tulossa saataville tämän kuun aikana, mutta mitä luultavimmin se tukee aluksi vain maailman suurimpia kieliä, kuten englantia. Tukea Suomen kielelle saataneen vielä odotella.

Google Kuvat

Googlen Kuvat -sovelluksessa katsellaan päivittäin viittä miljardia kuvaa, ja Google aikoo tulevaisuudessa hyödyntää algoritmiensa käytön myötä oppimia tietoja esimerkiksi kuvien restaurointitarkoituksessa.

Kuvat osaa pian esimerkiksi tehdä mustavalkoisesta kuvasta värillisen, ja ainakin demossa esitellyt tulokset vaikuttavat varsin päteviltä. Lisäksi tekoälyn avulla voi halutessaan muokata kuvan taustan mustavalkoiseksi ja näin korostaa vaikkapa valmistujaiskuvassaan poseeraavaa ylioppilasta. Kolmas uudistus on sovelluksen kyky tunnistaa dokumentteja ja luoda niistä valmiita, skannatun näköisiä PDF-tiedostoja.

Google Kuvat -sovelluksen käyttäjät saavat uudet ominaisuudet käyttöönsä seuraavien muutmaan kuukauden aikana.

Google Assistant

Myös Assistant-virtuaaliavustajaa päivitetään tekoälyn avulla vastaamaan yhä monimutkaisempiin kysymyksiin, jotka vaativat huomattavasti aiempaa edistyneempää prosessointia. Lisäksi avustajaansa voi kustomoida kuuden uuden äänen avulla, jolloin käyttökokemuksesta on mahdollista tehdä enemmän oman näköisensä, tai kuuloisensa.

Google Assistant on kuluvan vuoden loppuun mennessä tulossa saataville 30 kielellä 80 maassa, mutta Suomi ja kielemme puuttuvat edelleen listalta.

Ehkä mielenkiintoisin uudistus on Google Assistantin kyky soittaa ja puhua puheluita käyttäjänsä puolesta. Google näytti I/O-tapahtumassa demopuhelun, jossa Assistant varasi käyttäjälleen kampaamoajan tietylle ajalle ja osasi jopa neuvotella, kun ideaali ajankohta ei ollut saatavilla.

Google kertoi lisäksi kehittävänsä Assistantin puhelukykyjä tulevaisuudessa, jotta se ymmärtää myös oikeassa puheessa esiintyvät nyanssierot ja reagoi niihin asianmukaisella tavalla. Automaattiset puhelut ovat kuitenkin vasta kehitysasteella ja niiden laajempaa julkaisua saataneen odotella vielä jonkin aikaa.

Kirsikkana kakun päällä Assistantia kehitetään sillä tavalla, että ”Hey Google” -komennon toistelemisen sijaan yksi herätyskomento riittää. Uusien ominaisuuksien aikatauluista kerrotaan myöhemmin.

Google News

Myös Googlen News-uutispalvelu on saamassa lukuisia uudistuksia, jotka nekin hyödyntävät tekoälyä. Tulevaisuudessa palvelu osaa käyttäjän historiaa hyödyntämällä ennakkoon arvioida, minkä tyyppiset uutiset milloinkin kiinnostavat. Lisäksi se osaa tarjota ”koko tarinan” yhdistämällä useita, luotettavaksi todettuja medioita ja pyrkii näin tuomaan monta näkökulmaa saataville samanaikaisesti.

Palvelun kautta voi myös yksinkertaisesti tilata eri sanomalehtien verkkoversioita. Tilauksen tekeminen onnistuu muutamalla klikkauksella, kunhan käyttäjä on kirjautuneena omilla Google-tunnuksillaan.

Google Newsin uudet ominaisuudet julkaistaan käyttöön tänään 127 maassa ympäri maailman.

Google Kartat

Myös Googlen Kartat saavat tietenkin osansa tekoälystä, ja sovellus osaa pian kertoa, mikä omilla kulmilla on mielenkiintoista ja sillä hetkellä suosittua uuden Sinulle-välilehden avulla. Välilehti kertoo esimerkiksi vastikään lähistölle avatusta kahvilasta tai ravintolasta.

Your Match -toiminto puolestaan löytää vaikkapa itselle ideaalin ravintolan, ja perustaa ehdotuksensa niihin arvioihin ja kommentteihin, mitä itse on karttapalveluun lisännyt. Tällä Google pyrkii helpottamaan uusien paikkojen kokeilemista, sillä vaikka yleiset arviot olisivat positiivisia, ei oma maku välttämättä ole samaa mieltä.

Lisäksi Karttojen avulla on haluttu helpottaa esimerkiksi sopivan ruokapaikan valitsemista ystävien kesken. Jokainen voi valita tietyltä alueelta itseään miellyttäviä ravintoloita ja lähettää niistä kootun listan ystäviensä tarkasteltavaksi. Listojen jakaminen onnistuu useimmilla sosiaalisen median sovelluksilla Facebookin Messengeristä WhatsAppiin.

Googlen karttojen uudet ominaisuudet julkaistaan käyttöön tänä kesänä.

Google Lens

Eikä tässäkään vielä kaikki. Google kertoi niin ikään, että sen kätevä Lens-sovellus integroidaan tulevaisuudessa suoraan suurimpien puhelinvalmistajien kamerasovellukseen, myös uusien Nokia-brändin puhelinten vastaavaan.

Lens saa tietenkin myös uusia ominaisuuksia, tekoälyä hyödyntäviä tietenkin. Tulevaisuudessa sen avulla voi esimerkiksi kopioida tekstiä suoraan valokuvasta puhelimen näytölle tai saada tietoja ruoka-annoksen sisällöstä ravintolan menusta otettua valokuvaa hyödyntämällä. Style match puolestaan auttaa käyttäjiä löytämään esimerkiksi tiettyyn kuosiin sopivia huonekaluja, sisustusesineitä tai vaatteita arvosteluineen ja hintoineen.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja